ارسال به دوست  نسخه چاپي 

کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد‌سازی ایران در واکنش به بخشنامه وزارت جهاد کشاورزی:

مانع رانت و فساد در نرخ سبوس شوید!/ کارخانه‌های آردسازی توان تولید در شرایط فعلی را ندارند

چندی پیش مقرر شده بود نرخ سبوس به گونه‌ای تعیین شود که بخشی از ضرر و زیان آسیابانان جبران گردد اما ناگهان بخشنامه‌ای از سوی وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر عدم افزایش نرخ سبوس صادر شد و صنعت آسیابانی را ملزم کرد که با همان نرخ مصوب قبل، به فروش سبوس بپردازند حال آنکه صنعت آسیابانی، یکی از مهم‌ترین و استراتژیک‌ترین صنایع در کشور محسوب می‌شود که مدت‌ها است با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند.

 

در همین راستا انجمن صنایع آردسازی ایران، نشستی خبری را با حضور محمدرضا مرتضوی رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، دکتر یزدجردی رئیس هیأت مدیره کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران، مهرزاد جمشیدی رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی کارخانههای آرد استان فارس، سید حسن حسینی رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی کارخانههای آرد خراسانهای رضوی، شمالی و جنوبی و جعفر ایزدیار دبیر کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران برگزار کرد.

 

دولت جدید، صنعت آسیابانی را ساماندهی کند

 

در این نشست دکتر یزدجردی، رئیس هیأت مدیره کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران با اشاره به آنچه انحصار در زنجیره گندم، آرد و نان از زمان جنگ تاکنون رقم زده است، بیان کرد: دولت به معایب این سیستم واقف است و مشکل اصلی که گریبانگیر صنعت آرد شده، این است که از سال ۹۳ با سرکوب قیمت نان و تثبیت قیمت آرد، اجازه افزایش قیمت داده نشد و در ازای آن مقرر گردید دولت مابهالتفاوتی را بپردازد که پرداخت آن در ۳۶ ماه بسیار ناچیز است. این در حالی است که آسیابانان هزینهها را پرداخت میکنند و پس از آن به صورت اقساطی مابهالتفاوت به آنها پرداخت میشود که با توجه به نرخ تورم، قابل مقایسه نیست.

وی افزود: کارخانههای آرد، هزینهها را بارها از طریق انجمن به دولت منعکس کردهاند و در کمیسیون اقتصادی دولت، این موضوع مطرح شده است و پس از مدتی دولت اعلام کرد نرخ سبوس آزاد شود اما در سال ۱۴۰۰ موضوع آزادسازی نرخ سبوس در ستاد تنظیم بازار بررسی و به سازمان حمایت واگذار شد و مقرر گردید قیمت سبوس برای دامدار از درب کارخانه ۳۵۰۰ و از درب دامداری ۳۷۰۰ تومان در نظر گرفته شود. این مصوبه در خرداد ماه سال جاری در ستاد تنظیم بازار مورد تایید قرار گرفت و مقرر شد کارخانههای آرد به قیمت عرضه و تقاضا، سبوس تولید کنند و شرکت بازرگانی دولتی هم به انجمن اعلام کرد که مصوبه اجرایی شود.

رئیس هیأت مدیره کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران با بیان اینکه در این میان یک مصوبه از سوی یکی از معاونتهای وزارت جهاد کشاورزی، منجر به لغو آزادسازی نرخ سبوس شد، تصریح کرد: یکی از معاونتهای وزارت جهاد کشاورزی اظهار نمود که نرخ سبوس به مصوبه قبل بازگردد و کارخانهها مابهالتفاوت را از سازمان برنامه و بودجه بگیرند؛ این در حالی است که سازمان برنامه و بودجه در کمیسیون اقتصادی خود بارها اعلام کرده بود که پرداخت مابهالتفاوت برایش مقدور نیست.

به گفته وی، کارخانههای آردسازی دیگر قادر به تولید آرد نیستند و نمیتوانند هزینهها را متحمل شوند.

دکتر یزدجردی خطاب به مسئولین لغو مصوبه نرخ سبوس گفت: اگر مسئولین میخواهند به این رویه ادامه دهند، در تامین آرد و نان مردم، اخلال ایجاد میشود و مسئولیت مشکل تامین آرد، بر عهده آنها است.

 

سیاستهای شتابزده، تامین آرد را مشکل میکند

 

در ادامه سید حسن حسینی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی کارخانههای آرد استانهای خراسان شمالی، رضوی و جنوبی با اشاره به اینکه اگر وزارت جهادکشاورزی درباره ساماندهی صنعت آسیابانی و نرخ سبوس تصمیم نگیرد، آنچه در این چهل و دو سال تلاش کردیم تا مردم آرد را بدون دغدغه تامین کنند، با مشکل مواجه خواهد شد، بیان کرد: با این سیاستهای شتابزده، تامین آرد دچار مشکل میشود. هر وقت شرکت بازرگانی دولتی تحت مدیریت وزارت جهاد کشاورزی در آمده، از آنجا که مسئولین وزارت جهاد کشاورزی با مشکلات ما بیگانه هستند و ما را به عنوان فرزند تنی خود نمیدانند، ما دچار چالش شدهایم و توجه آنها بیشتر به دامداران است.

 وی افزود: کارخانههای آردسازی در تمام این سالها علیرغم ظلمی که در حقشان شده است، بسیار نجیبانه به تولید پرداختند.

 

 افزایش هزینهها کارخانههای آرد را تعطیل می کند

 

مهرزاد جمشیدی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی کارخانههای آرد استان فارس در این نشست گفت: آنچه کارخانههای آردسازی در این سالها انجام دادهاند، خودکشی جمعی است.

وی افزود: قیمت شیر ۳۶۶ درصد افزایش پیدا کرده و قیمت کیسههای آرد ۶۵۰ درصد افزایش را شاهد بوده است و کارخانههای مدرن ۵۰ هزار یورو صرف هزینه لوازم یدکی میکنند که برابر با ۵۷۵ درصد افزایش قیمت است.

جمشیدی ادامه داد: اگر این رویه ادامه پیدا کند، کارخانههای استان فارس تعطیل خواهند شد. تا چه زمانی کارخانههای آردسازی باید از جیب هزینه کنند؟! امیدواریم دولت جدید به وضعیت کارخانههای آردسازی رسیدگی کند.

 

پرداخت مابهالتفاوت، شرایط را تغییر نمیدهد

 

در ادامه ایزدیار، دبیر کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران بیان کرد: کارخانههای آردسازی، گندم را با قیمت مشخص از دولت تحویل گرفته و دو محصول آرد و سبوس را به قیمت مصوب میفروشند اما هزینههای تولید، افزایش پیدا کرده است و دولت در این رابطه باید تصمیمگیری کند.

وی افزود: چند بار از طریق پرداخت مابهالتفاوت کارخانههای آسیابانی، اقداماتی انجام شده اما با توجه به شرایط تورم، این ارقام ارزش خود را از دست میدهد. مقرر شد قیمت سبوس آزاد شود تا کارخانهها بتوانند در شرایط بهتری به تولید بپردازند اما جهاد کشاورزی با حمایت از دامداران، قیمتها را ثابت نگه داشته است و اکنون صنعت آسیابانی، میان مصوبه ستاد تنظیم بازار و بخشنامه وزارت جهاد، بر سر دوراهی قرار دارد. چیزی که به ما از سوی شرکت بازرگانی دولتی ایران ابلاغ شده، مصوبه تنظیم بازار است اما از سوی دیگر وزارت جهاد کشاورزی به استانها اعلام کرده که مصوبه اجرا نشود.

ایزدیار ادامه داد: از دولت جدید خواستار رسیدگی به وضعیت موجود هستیم.

 

تکلیف آسیابانان چیست؟

 

محمدرضا مرتضوی، رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران در این جلسه گفت: حدود ۱۲ میلیون تن آرد تولید میکنیم که از این میان، مقادیر قابل توجهی نان، پاستا، شیرینی و شکلات تولید و مصرف میشود و البته گفتنی است کارخانهها با بهترین تکنولوژی، این تولید را انجام میدهند.

وی افزود: متاسفانه در کشور دائماً اصرار دارند که نرخ نان ثابت بماند، نرخی که ما در زمان جنگ در دهه 60 با آن نان را خریداری میکردیم، ۱۰ ریال بوده که به ۶ هزار تومان رسیده است و هنوز هم عدهای میگویند نرخ نان باید ثابت بماند که این نتیجه بیتدبیری دولت در پرداخت سالانه میلیاردها تومان سوبسید است.

مرتضوی بیان کرد: ۸ ماه با دولت جلسه داشتیم تا سبوس به قیمت واقعی به دامدار فروخته شود و بعد از آن دولت مصوبهای را در نظر گرفت که این موضوع، عملی شود و به این ترتیب، دستمزد کارخانهها از محل واقعی کردن سبوس اصلاح و این حوالهبازیها تمام شود اما کسانی که جلوی این آزادسازی را میگیرند، ذینفعان این فساد هستند؛ 10 هزار تن سبوس متاسفانه در میان رانت و فساد به فروش میرسد.

به گفته وی، کارخانههای آردسازی توان پرداخت دستمزد کارگران خود را ندارند و کیسه آردی که تا سالها پیش به نرخ مناسب خریداری میشد، اکنون افزایش قیمت چشمگیر دارد و دولت باید فکری به حال کارخانههای آرد کند.

مرتضوی در پایان گفت: تکلیف آسیابانان و تکلیف نان مردم چیست؟ در ابتدا دامداران توافق کرده بودند که مصوبه اجرا شود و سبوس به نرخ آزاد به فروش برسد اما اکنون شرایط تغییر کرده است. شایان ذکر است که در هیچیک از جلساتی که در این باره برگزار شده است، از کارخانههای آردسازی دعوت به عمل نیامده تا آنها هم در جزئیات قرار گیرند و بتوانند نظرات خود را اعلام کنند!

 

تولید آرد، خط قرمز کارخانههای آردسازی

 

در پایان نشست، دکتر یزدجردی در پاسخ به پرسش خبرنگار نگاه هستی مبنی بر آنکه اگر دولت مصوبه نرخ سبوس را ساماندهی نکند، واکنش صنعت آسیابانی چه خواهد بود، اظهار کرد: از همین حالا اعلام میکنیم که کارخانههای آردسازی در هر شرایطی به تولید پرداختهاند و خط قرمز ما تولید آرد برای تامین نان و مایحتاج مردم است.

وی افزود: به دولت توصیه میکنیم که اگر به دنبال ساماندهی وضعیت صنعت آسیابانی نباشد، باید به واردات آرد فکر کند چون این صنعت دیگر توانایی تولید را ندارد.

دکتر یزدجردی با بیان اینکه در شرایط فعلی، نگرانی درباره تامین آرد وجود ندارد، اظهار کرد: کارخانهها با حاشیه سود کم به تولید میپردازند اما ما انتظار داریم دولت و وزیر جدید جهاد کشاورزی، به این موضوع رسیدگی کند.