ارسال به دوست  نسخه چاپي 

انباشتگی سبوس و اما و اگرهای صادراتی...

سبوس، محصول فرعی در فرایند تبدیل گندم به آرد است. این ماده حاوی مواد معدنی و ویتامین‌های ارزشمند است و به همین دلیل در آردهای تولیدی ایران، بخش عمده‌ای از آن در آرد باقی می‌ماند و اصولاً آردهای مربوط به تولید نان‌های سنتی چهارگانه (تافتون، لواش، سنگک و بربری)، حاوی مقادیر عمده‌ای از سبوس هستند اما برای تولید نان‌های حجیم و نیمه‌حجیم، از آرد با درصد استخراج پایین‌تر و سبوس‌گیری بالاتر و به اصطلاح از آرد‌های سفید استفاده می‌شود.

 

آن لایه‌های بیرونی گندم و بخشی از پوسته و آندوسپرم که در فرایند آسیابانی جدا می‌شود، به عنوان سبوس خوراک دام به مصرف می‌رسد که از ابتدای مردادماه سال جاری که قیمت آن از کیلویی 14 هزار ریال به کیلویی 60 هزار ریال افزایش پیدا کرد، دامداران در اعتراض به بالا رفتن قیمت سبوس، در اقدامی هماهنگ، از خریدن سبوس امتناع کردند که این موضوع سبب انباشتگی این محصول در کارخانه‌ها گردید.

در این گزارش بر آن شدیم تا در مورد معضل انباشتگی سبوس در کارخانه‌های آردسازی و امکان صادرات این محصول، با چند تن از دست اندرکاران این حوزه به گفت‌وگو بنشینیم.

دکتر حسین یزدجردی، رئیس کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران با اشاره به معضلات سبوس به خبرنگار نگاه هستی گفت: میزان تولید سبوس و مصرف آن در کشور، متناسب است و این انباشتگی، صوری و ناشی از هماهنگی دامداران برای اعتراض به قیمت آن است!

وی درباره امکان صادرات سبوس اظهار کرد: در حال حاضر قیمت گندم ایران هر کیلو 120 هزار ریال است که با احتساب ارز نیمایی، از قیمت جهانی گندم بالاتر است و قیمت سبوس نیز به تبع آن (قیمت سبوس به طور معمول نصف قیمت گندم است) 6 هزار تومان است که با احتساب هزینه‌های بسته‌بندی، حمل و نقل، بازاریابی و غیره، از قیمت جهانی سبوس بالاتر خواهد رفت بنابراین امکان صادرات آن کم است.

به گفته دکتر یزدجردی، اصولاً صادرات، مقوله‌ای مثبت است که چنانچه شرایط فراهم باشد، باید از آن استقبال کرد اما با سیاست‌های اتخاذی دولت که همیشه در زمینه صادرات آرد و سبوس به دلیل سوبسیدها مشکل داشته و مانع عمده‌ای برای صادرات این محصولات بوده، بعید به نظر می‌رسد تسهیلاتی در این زمینه اعمال گردد.

رئیس کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران در بخش پایانی گفته‌هایش بیان کرد: در حال حاضر پس از چند ماه مقاومت دامداران که با حمایت وزارت جهاد کشاورزی هم توأم بود، مسأله انباشتگی سبوس در کارخانه‌ها رو به مرتفع شدن است و سرد شدن هوا نیز به این موضوع کمک کرده و به نظر می‌رسد هم‌اکنون مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

در ادامه، تعصب، مدیرعامل کارخانه آرد آسیا نیز به موضوع صادرات سبوس اشاره کرد و گفت: با توجه به تولید زیاد و مصرف کم سبوس، صادرات، امری بسیار خوب است اما عملی شدنش بعید به نظر می‌رسد.

وی افزود: با توجه به قیمت جهانی سبوس، بعید به نظر می‌رسد که دولت بخواهد با قیمت کمتر، سبوس صادر کند.

در بخش پایانی این گزارش، بایزی، مدیرعامل کارخانه آرد بانه نیز اظهار کرد: اگر دولت اجازه بدهد، صادرات برای کارخانه‌هایی که آرد صنف و صنعت می‌فروشند و مجوز صادرات دارند، می‌تواند اتفاق بیفتد و در کل، صادرات، اتفاقی خوب است.

 

خبرنگار: لیلا صنوبری