ارسال به دوست نسخه چاپي
بررسی اوضاع آرد و نان استان مرکزی از دیدگاه مسئولین استان
عزم مسئولین برای سبوسدار کردن نان مردم
بهروز اکرمی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی در کارگروه تخصصی امور اجتماعی، فرهنگی، سلامت، زنان و خانواده استان مرکزی گفت: مطابق استاندارد، سبوسگیری آرد سنگگ باید ۷ تا ۱۲ درصد باشد اما برابر گزارش نمونهگیری دانشگاه علوم پزشکی استان، برخی کارخانهها بیش از ۱۵ درصد سبوسگیری میکنند که این موضوع، سلامت مردم را تهدید میکند.
وی اظهار کرد: ۸۰ درصد آرد تولید شده در استان مرکزی با نرخ دولتی تامین میشود و ۲۰ درصد، نانواییهای آزادپز هستند و آرد خود را هم از کارخانههای داخل استان و هم از خارج استان تامین میکنند. معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی گفت: نان به عنوان غذای اصلی مردم تلقی میشود بنابراین حلقه نظارتی دستگاههای متولی در تولید نان مرغوب و کیفی، ضروری است. اکرمی افزود: دستورالعملهای متعددی در راستای تولید نان مرغوب وجود دارد اما مشکل اساسی در حوزه اجرا است و باید در اولین گام، جهاد کشاورزی به عنوان تولیدکننده گندم بکوشد تا ماده اولیه کیفی را به کارخانههای آرد تحویل دهد و در مراحل بعد ادارات کل غله و اتحادیههای نانوایی با همراهی دانشگاه علوم پزشکی برای تامین نان سالم اقدام کنند. وی بیان کرد: موانع و مشکلات کارخانه آرد آشتیان که سبوسگیری آن در حد صفر است، باید هرچه سریعتر رفع شود تا این مجموعه در استان به کار خود ادامه دهد و هر مصوبهای که برای سامان تولید آرد کیفی در این واحد نیاز است، باید به تصویب برسد. معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی گفت: تولید آرد کامل در کارخانه آرد آشتیان با سرمایهگذاری بخش خصوصی، اهمیت زیادی دارد که باید متولی آن تشویق و به آن امتیاز هم داده شود. اکرمی ادامه داد: همانگونه که محصولات ارگانیک قیمت بیشتری نسبت به سایر تولیدات دارند، نان ارگانیک هم میتواند قیمت بالاتری داشته باشد و افراد باید برای حفظ سلامتی، نان مرغوب خریداری کنند. وی اضافه کرد: استفاده از کنجد در نانواییها، منع قانونی ندارد اما سلامت آن باید مورد تأیید باشد و دانشگاه علوم پزشکی باید گزارش تخلف در این راستا را ارائه کند. در ادامه دکتر عباس علیمرادیان، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی گفت: بر اساس مصوبه سال گذشته کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان، تاکید ویژه بر رعایت استاندارد سبوس در دستور کار قرار گرفت اما این طرح با همه اهمیتش، به طور کامل در استان اجرا نشده است. وی افزود: نامرغوب بودن گندم، تهیه گندم با درصد پروتئین بالا، عدم اصلاح استاندارد ملی ایران به شماره ۱۰۳، عدم رعایت انطباق نوع آرد مصرفی با نوع پخت از سوی برخی نانواییها و انجام فرایند عملآوری خمیر، از دلایل اجرا نشدن طرح کاهش درصدگیری سبوس آرد در استان است. علیمرادیان اظهار کرد: برخی واحدهای نانوایی، تخلفهایی مانند استفاده از جوش شیرین و جوهر قند برای تخمیر سریع دارند که برای سلامتی به شدت زیانبار است. دکتر عباس اسماعیلی، معاون فنی دانشگاه مرکز بهداشت استان مرکزی هم گفت: 3 هزار و ۱۶۵ مورد نمونهگیری از خمیر نانواییهای استان در نیمه نخست امسال انجام شد که ۹۷ درصد این خمیرها به لحاظ میزان نمک، وضعیت مطلوبی داشتند. وی افزود: در تهیه یک درصد از نمونه خمیر مصرفی نانواییهای استان نیز از جوش شیرین استفاده شده بود که باید فرایند مذکور حذف شود. اسماعیلی بیان کرد: از ۴۲ نمونهگیری آرد در استان، ۳۵ مورد میزان سبوس مطلوب داشتند و ۱۸ نانوایی نیز به خاطر مصرف غیراستاندارد نمک و سبوس، به مراجع قضایی معرفی شدند. حسین بختیاری، فرماندار اراک نیز در این نشست گفت: میزان سبوسگیری در واحدهای تولید آرد اراک، بیشتر از میزان استاندارد اعلام شده و علت آن نیز نبود صرفه اقتصادی برای کارخانه عنوان شده است. وی افزود: نظارت بهداشتی بر نانواییهایی که سهمیه آرد آزاد دارند، باید تقویت شود زیرا قیمت نان در این واحدها بیش از نانواییها با سهمیه آرد دولتی است. بختیاری اظهار کرد: بیشترین ارزش غذایی گندم، در ریزمغزیهایی است که در سبوس است و استفاده مستمر از آرد بیکیفیت با سبوس پایین، در دراز مدت بیماریهای گوارشی ایجاد میکند. 57 هزار صنف مختلف زیر نظر 173 اتحادیه صنفی در نقاط مختلف استان مرکزی فعالیت دارند.