ارسال به دوست  نسخه چاپي 

طبق اولین مطالعه کمی ‌انجام شده در سوئد، سالانه هزاران تن نان هدر می‌رود

به گزارش نگاه هستی به نقل از PHYS، سالانه مقادیر زیادی نان هدر می‌رود که از آن‌ها زیست‌گاز تولید می‌شود.

 

طبق تحقیقات انجام شده در دانشگاه بوراس سوئد در حوزه  Resource Recovery، اگر ضایعات نان به مواد غذایی جدید و سایر محصولات تبدیل شود، برای محیط زیست و اقتصاد مفیدتر خواهد بود.

این تحقیق، اولین مطالعه کمی انجام شده در سوئد در زمینه ضایعات و هدررفت نان و هدف کلی آن، طراحی و ارزیابی اقداماتی برای کاهش ضایعات نان بهویژه در نانواییها و فروشگاههای بزرگ مواد غذایی بوده است.

محقق این پروژه گفت: ما محاسباتی از میزان ضایعات نان انجام دادهایم، دلایل آن را تجزیه و تحلیل کرده و راهحلهایی پیشنهاد کردهایم سپس این موضوع را در زمینه پتانسیل صرفهجوییهای زیستمحیطی نیز ارزیابی نمودیم.

 

تاثیرات منفی زیستمحیطی

این پروژه در ابتدا ضایعات مواد غذایی را به طور کلی در فروشگاههای بزرگ مورد بررسی قرار داد تا بفهمد کدام محصولات اغلب دور ریخته میشوند و تأثیر آن بر محیط زیست را برآورد کرد. نتایج نشان داد که ضایعات نان، تاثیر قابل توجهی بر محیط زیست دارد. در واقع این نتایج، غافلگیرکننده بود زیرا تا کنون حجم قابل توجه ضایعات نان، مورد بررسی قرار نگرفته بود.

این کشف منجر به شکلگیری پروژه همکاری با نانواییها و خردهفروشان نان شد تا در سطح ملی این موضوع را بررسی کنند و روشهایی برای کاهش ضایعات، بازیافت آنها یا استفاده از پسماند نان به عنوان ماده اولیه برای تولید محصولات دیگر را پیدا کنند.

به طور دقیق، در سوئد سالانه 80 هزار تن در سال یا به ازای هر نفر حدود 8 کیلوگرم ضایعات نان تولید میشود. سیستم فعلی توزیع نان نیز به خودی خود منبع قابل توجهی برای ضایعات نان است اما این مطالعه نشان داد نانی که هدر میرود، در واقع ارزش قابل توجهی دارد.

 

بازیافت ضایعات نان و محیط زیست

مهمترین نکته، بهکارگیری استراتژیهای مناسب برای جلوگیری از هدررفت نان از همان ابتدا است. در عین حال، همیشه مقداری پسماند در زنجیره تامین وجود خواهد داشت و از پسماندهای نان میتوان به عنوان ماده خام برای تولید اتانول، خوراک دام یا به عنوان بستری برای رشد قارچهای غنی از پروتئین استفاده کرد که مصرف خوراکی دارند. این جایگزینها پتانسیل زیادی برای کاهش تأثیرات زیستمحیطی پسماندهای نان دارند.

این تحقیقات نشان میدهد که نان میتواند یک زنجیره تامین چرخهای و بازیافتپذیر داشته باشد و به افراد تاثیرگذار در این چرخه، مزایای جلوگیری از تولید پسماند نان را نشان خواهد داد.

تولید غذا به منابع بزرگی مانند زمین، مواد مغذی، آب و انرژی نیاز دارد که همگی از طریق گرم شدن زمین، کاهش منابع آب شیرین و از دست دادن تنوع زیستی، بر محیط زیست تأثیر میگذارند اما حدود یک سوم کل مواد غذایی تولید شده در مسیر مزرعه تا سفره از بین میرود. این امر نه تنها اثرات زیستمحیطی دارد بلکه منجر به تحمیل هزینههای اقتصادی و پیامدهای اجتماعی به دلیل کاهش دسترسی به غذا میشود. این مشکلات، احساس نیاز به رسیدگی به ضایعات مواد غذایی را ایجاد کرده است.

در ادامه این تحقیقات، طرحهای پیشنهادی برای کاهش ضایعات مواد غذایی در سطح کشور و جهان ارائه خواهد شد.