ارسال به دوست  نسخه چاپي 

در جشنواره ثبت ملی قرابیه مطرح شد:

ثبت ملی شیرینی قرابیه، افتخاری برای ایران و خطه آذربایجان

شیرینی قرابیه، شیرینی با قدمت ۱۰۰ساله، در جشنواره‌ای به همراه دو شیرینی اهری و باقلوای گوگان به ثبت ملی رسید. در این جشنواره سه روزه که با استقبال بی‌نظیر مردم تبریز همراه شد، جمعی از مسئولین استانی هم حضور داشتند.

 

علی بهره‌مند، رئیس اتحادیه قنادان تهران که یکی از حاضران در این جشنواره بود، گفت: قبل از هر سخنی، از فرصتی که در اختیارم قرار گرفته، تشکر می‌کنم و به سهم خودم بسیار خوشحالم که در جمع شما بزرگان و سروران عزیز در شهر زیبا و شهر اولین‌ها، تبریز عزیز، در خدمت شما هستم. تبریز مهد شیرینی، تبریز شهر کسب‌و‌کار، تبریز شهر اقتصاد، تبریز شهر مفاخر ایران است.

وی افزود: از برگزارکنندگان جشنواره قرابیه و توانمندی‌های قنادان تبریز خصوصاً همکاران عزیزم در اتحادیه قنادان تبریز، رئیس محترم مهندس کریمی، هیأت مدیره محترم مهندس پیری و مهندس حمید صفری و دیگر عزیزانی که در برگزاری این جشنواره سهیم بودند، تشکر نموده و خداقوت می‌گویم.

رئیس اتحادیه قنادان تهران بیان کرد: شیرینی قرابیه مهم‌ترین، باارزش‌ترین، مشهورترین و لذیذترین نماد قنادی آذربایجان به خصوص شهر تبریز است. شیرینی قرابیه، زیرمجموعه کوکی‌های اصیل آذربایجان با طعمی بی‌نظیر و قدمتی بالغ بر یک قرن است که در تبریز تهیه و به مردم عزیز عرضه می‌شود.

بهره‌مند ادامه داد: حفظ میراث ملی، کاری بسیار ارزشمند است که همکاران عزیزم در اتحادیه قنادان تبریز با به ثبت رساندن شیرینی قرابیه، انجام دادند.

وی اضافه کرد: ثبت ملی این محصول متمایز را به مسئولین استان و جامعه بزرگ قنادان تبریز، آذربایجان و ایران سرافراز تبریک می‌گویم و امیدوارم شاهد تداوم ثبت ملی سایر محصولات قنادی باشیم که با نام جای جای ایران عزیز، عجین شده است.

رئیس اتحادیه قنادان تهران اظهار کرد: استان آذربایجان شرقی به محوریت شهر تبریز، ظرفیت‌های فراوان در حوزه شیرینی دارد و محصولات آن به بسیاری از کشورهای جهان صادر می‌شود و به حق، پایتخت شیرینی و شکلات نام‌گذاری شده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان شرقی نیز در جشنواره و نمایشگاه توانمندی و معرفی سوغات آذربایجان با محوریت ثبت ملی قرابیه گفت: تبریز، نگین درخشان کشور و سرشار از مفاخر بوده و در فرهنگ، دانش، اقتصاد، هنر و صنعت آذربایجان، یکه‌تاز است.

محمد کلامی با بیان اینکه قنادی و شیرینی‌پزی در تبریز صرفاً یک پیشه و شغل برای کسب درآمد نیست، افزود: این صنعت، آمیخته به هنر و عشق است و سفیر انتقال فرهنگ ما در کل کشور است.

وی ادامه داد: باعث افتخار است که در جای جای ایران، هر قنادی معتبری که فعالیت می‌کند، مطمئنا از مکتب تبریز هم بهره گرفته است‌.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه جامعه‌ای موفق است که بتواند از داشته‌هایش برای ایجاد ثروت استفاده کند، بیان کرد: باید داشته هایمان را به ثروتی که توسعه آینده اقتصاد استان را تضمین می‌کند، تبدیل کنیم.

وی اضافه کرد: قرابیه از فرهنگ، سلیقه و ظرافت استان شکل گرفته و ترکیب هنر آذربایجان و نشانه سلیقه ما است.

کلامی با بیان اینکه چنین برنامه‌ها و جشنواره‌هایی، استان را به عنوان خاستگاه سبکی خاص از شیرینی و قنادی معرفی می‌کند، خاطرنشان کرد: امیدوارم این جشنواره در سال‌های آتی با کیفیت بهتر و موضوعات مختلف برگزار شود.

در ادامه، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی هم با بیان اینکه تبریز پایتخت شیرینی و شکلات است، گفت: به میزبانی از برجسته‌ترین و نام‌آورترین قنادان کشور و جهان در جشنواره قرابیه و نمایشگاه توانمندی و معرفی سوغات آذربایجان، افتخار می‌کنیم.

صابر پرنیان بیان کرد: تبریز در این چند روز، میزبان قنادانی ماهر بود و این رویداد، یک پدیده ملی و افتخاری برای آذربایجان شرقی است.

وی با تأکید بر اینکه طعم شیرینی‌های تبریز در سطح ملی و بین‌المللی، مطرح است، اظهار کرد: این رویداد، یک حرکت اقتصادی بود که به بهترین نحو، ظرفیت‌های استان در حوزه شیرینی، شکلات و قنادی را به نمایش گذاشته است و از فرصت‌های ویژه استان در بحث صادرات محسوب می‌شود.

پرنیان با بیان اینکه تبریز می‌تواند شهر فرصت‌ها، جشنواره‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها باشد، گفت: با ثبت ملی قرابیه، برگی زرین به افتخارات تبریز اضافه شد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان شرقی افزود: آذربایجان شرقی، ۵۷۰ کارخانه صنایع غذایی دارد و ۵۰ درصد ظرفیت تولید شیرینی کشور در تبریز است.

پرنیان اظهار کرد: امروز قنادان چیره‌دست، شیرینی قرابیه را به عنوان سلطان شیرینی‌ها، ثبت ملی کردند. شیرینی که طعم آن بعد از چشیدن در خاطره‌ها ثبت می‌شود.

مدیرکل سازمان میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی آذربایجان شرقی هم با اشاره به اینکه این استان به واسطه تاریخ، فرهنگ و تمدن دیرینه، یکی از استان‌های تاریخی و مهم کشور است، گفت: بیش از ۴هزار اثر تاریخی و فرهنگی در استان وجود دارد که ۲ هزار اثر در قالب میراث ملی ملموس، ثبت ملی شده است.

احمد حمزه‌زاده بیان کرد: یکی از رویکردهای جدید سازمان میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، ثبت آثار ناملموس در کنار آثار ملموس است که به دلیل غنای فرهنگ آذربایجان شرقی، چندین آثار ناملموس داریم که برگرفته از تاریخ، فرهنگ و تمدن این خطه است.

وی با اشاره به اینکه ۲۰ مورد از آثار ناملموس آذربایجان شرقی در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده‌اند، افزود: یکی از شاخه‌های مهمی که درصدد ثبت آن‌ هستیم، بحث سوغات و خوراکی سنتی است.

مدیرکل سازمان میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی آذربایجان شرقی افزود: قرابیه تبریز، شیرینی اهری و باقلوای گوگان، سال گذشته به ثبت ملی رسیدند و ما امروز دور هم جمع شده‌ایم تا این اتفاق را جشن بگیریم.

حمزه‌زاده گفت: یکی از اهداف مهم ثبت ملی آثار ناملموس، حفظ اصالت و هویت واقعی و به ارث گذاشتن فرهنگ غذایی و سنت استان در کنار دیگر آثارمان به نسل آینده است.

علیرضا شاهدی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان آذربایجان شرقی هم در این جشنواره گفت: ثبت ملی قرابیه، یکی از افتخارات استان آذربایجان شرقی است. در استان ما، انواع شیرینی و شکلات تولید می‌شود که مورد استقبال مردم قرار گرفته است. قرابیه با قدمتی حدوداً صد ساله، امروز یکی از افتخارات این استان است و امیدواریم در آینده در سایر شهرهای کشور هم شاهد ثبت ملی شیرینی‌های سنتی کشور باشیم.

در ادامه، رئیس اتحادیه قنادان تبریز هم با بیان اینکه تبریز، شهر اولین‌ها است و این جشنواره نیز به عنوان اولین رویداد ملی و بین‌المللی صنعت شیرینی و قنادی استان برگزار می‌شود، اظهار کرد: با جشن گرفتن ثبت ملی سلطان شیرینی‌های کشور، این اتفاق را در حافظه‌ها ثبت کرده و همچنین یادگاری ارزشمند برای آیندگان می‌گذاریم.

ناصر کریمی بیان کرد: ثبت ملی شیرینی قرابیه، ثبت یک اثر تاریخی است که در راستای حفظ هویت اصلی و سنتی آذربایجان شرقی صورت گرفته و باید همگان از این رخداد بزرگ و پرافتخار، مطلع باشند.

وی با اشاره‌ای گذرا به تاریخ شیرینی قرابیه در سنت آذربایجان شرقی ادامه داد: ثبت ملی این اثر ناملموس، آغازی خواهد بود تا شاهد ثبت ملی و جهانی دیگر آثار این خطه نیز باشیم.

کریمی با بیان اینکه، نمایشگاه توانمندی و معرفی سوغات آذربایجان با حضور برندهای مطرح ملی و بین‌المللی و رؤسای اتحادیه‌های قنادان استان‌ها با محوریت ثبت ملی قرابیه در مرکز همایش‌های بین‌المللی خاوران تبریز برپا شده است، تصریح کرد: در این فستیوال، در کنار ارائه آموزش‌های رایگان از سوی شف‌های بین‌المللی، آثار کیک‌های تجسمی استادان ایران به نمایش گذاشته می‌شود.

 

جشنواره ثبت ملی قرابیه، پایه‌گذار ثبت شیرینی‌های سنتی ایران

 

در مراسم اختتامیه جشنواره ثبت ملی قرابیه نیز علی بهره‌مند، رئیس اتحادیه قنادان تهران گفت: بر اساس برخی آمارهای منتشر شده، ایران با صادراتی بالغ بر 500 میلیون دلار، جزو 30 کشور برتر صادرکننده محصولات شیرینی و شکلات است و این در حالی است که این مقدار، کمتر از یک سوم ظرفیت صادراتی صنعت شیرینی و شکلات است.

وی افزود: آذربایجان شرقی با تلاش بی‌وقفه بخش خصوصی، حدود 40 درصد این ظرفیت را به خود اختصاص داده است و این امر، یک مزیت بسیار بزرگ صنعتی برای استان محسوب می‌شود.

بهره‌مند ادامه داد: به نظر می‌رسد با رفع تنگناهای موجود در بخش تأمین مواد اولیه مرغوب و فعال‌سازی دیپلماسی اقتصادی در جهت صادرات، همراه با توسعه و نوسازی واحدهای تولیدی کوچک و متوسط، علاوه بر گسترش اشتغال، شاهد ارزآوری مطلوبی هم از سوی این صنعت شیرین خواهیم بود.

به گفته وی، برخی پیش‌بینی‌ها دستیابی به عدد 5/1 میلیارد دلار صادرات شیرینی و شکلات را دور از دسترس نمی‌بینند.

بهره‌مند اضافه کرد: امیدوارم برگزاری جشنواره تبریز، فتح بابی برای برگزاری جشنواره‌هایی از این دست در سراسر کشور باشد.

رئیس اتحادیه قنادان تهران با اشاره به برگزاری پنجمین دوره مسابقات کیک‌های تجسمی و چهارمین نمایشگاه توانمندی قنادان ایران بیان کرد: با افتخار اعلام می‌کنم که با مشارکت گسترده فعالان و هنرمندان (هنر، صنعت) قنادی، پنجمین دوره مسابقات کیک‌های تجسمی ایران و چهارمین نمایشگاه توانمندی‌های قنادان ایران با مشارکت زنجیره‌های تأمین و توزیع به صورت همزمان یکم تا چهارم آذرماه در تهران و در محل برج میلاد برگزار می‌گردد.

وی با ارزیابی مثبت از برگزاری جشنواره قرابیه از سوی اتحادیه قنادان تبریز گفت: اتحادیه قنادان تبریز علاوه بر برگزاری موفق جشنواره قرابیه و توانمندی‌ و معرفی سوغات آذربایجان ، همزمان میزبان رؤسای اتحادیه‌های قنادان ایران جهت برگزاری چهارمین گردهمایی این دوستان است. ضمن قدردانی و تشکر مجدد از میزبانی اتحادیه تبریز و توجه به عرایض بنده، امیدوارم مجموعه اقدامات انجام شده، تبعاتی مثبت برای صنف بزرگ و زحمتکش قناد ایران به ارمغان آورد.

شایان ذکر است در پایان این جشنواره نیز از ۹ نفر از پیشکسوتان و استادکاران قنادی و شیرینی تبریز، تجلیل و مجوز مهارت‌آموزی در محل کار به مدت ۱۰۰ ساعت به این استادان اهدا شد.