ارسال به دوست  نسخه چاپي 

در گفت‌وگو با فعالان صنعت آرد کشور مطرح شد:

صنعت نان در کشور ما نیازمند تحولی عظیم است

کشور ایران در مقایسه با سایر کشورهای منطقه در حوزه گندم، آرد و نان به خصوص در سال‌های اخیر، پیشرفت چشمگیری داشته است چرا که جایگاه نان در سبد مصرفی خانوار ایرانی بالاخص دهک‌های پایین درآمدی جامعه، به دلیل دسترسی آسان از نظر اقتصادی و فیزیکی، مهم و حیاتی است.

طبق آمارهای اعلام شده در ایران، بیش از 90 درصد نان مصرفی مردم را نان سنتی تشکیل می‌دهد. بر این اساس، مهم‌ترین شرط در تهیه نان مرغوب، استفاده از گندم مرغوب است لذا ضروری است که در خرید گندم، به ‌خصوصیات کیفی و ذاتی آن توجه شود.

همچنین تأکید کارشناسان و تمایل مردم در اکثر کشورهای منتخب در حوزه تولید نان مرغوب، به ‌سوی «نان سالم» است که علاوه بر هضم آسان و ماندگاری بالا، دارای حداقلی از مواد غذایی مورد نیاز بدن است که در این خصوص، کیفیت گندم و آرد مصرفی و رعایت شرایط صحیح پخت، تأثیر بسزایی دارد.

در این راستا با کارشناسانی از زنجیره گندم، آرد و نان کشور گفت‌وگو کردیم و نظر آن‌ها را در خصوص پیشرفت صنعت گندم، آرد و نان ایران در مقایسه با کشورهای همسطح، جویا شدیم.

در ابتدا دکتر حسین یزدجردی، رئیس کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران و نایب رئیس کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار زنجیره گندم، آرد و نان اظهار کرد: علی‌رغم زحمات وزارت جهاد کشاورزی و تمهیدات دولت در بخش گندم، به دلیل واقع شدن ایران در منطقه خشک آب‌وهوایی، اگر بارندگی به‌موقع نباشد، کشت خوبی نخواهیم داشت.

وی افزود: نوسانات بارندگی در کشت گندم بسیار تأثیرگذار است و قیمت، چندان تأثیری در آن ندارد چنان‌که سال‌های گذشته قیمت ۱۰۰ درصد افزایش یافت اما میزان خرید در سال بعد افزایش پیدا نکرد. تنها دلیل افزایش قیمت گندم، سیاسی بود چراکه میزان خرید در سال زراعی مربوطه، بسیار پایین‌تر از سال قبلش بود و دلیل این امر، عدم بارندگی‌های مناسب وبه‌موقع بود.

دکتر یزدجردی اضافه کرد: در سال‌هایی که بارندگی خوب و به‌موقع باشد، وضع محصولمان خوب است اما وقتی بارندگی کم باشد، محصولاتمان نیز کم خواهد شد بنابراین باید توجه کرد اگر مناطقی داریم که می‌توان در آن کشت آبی و پایدار داشت، بسیار مورد استقبال قرار خواهد گرفت و در زمینه کیفیت نیز وزارت جهاد باید بکوشد محصولات بهتری حاصل شود. در حال حاضر ۳۰ درصد از گندم ما به لحاظ کیفی ضعیف و ۳۰ تا ۴۰ درصد متوسط است .

به گفته رئیس کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران، در حال حاضر به دلیل انحصاری بودن گندم، دولت این محصول ضعیف را به کارخانه‌ها می‌دهد و آن‌ها هم مجبورند این گندم را تحویل گرفته و آرد تولید کنند اما اگر بازار، آزاد شود، کارخانه‌ها گندم ضعیف نخواهند خرید بنابراین باید کشت‌های ضعیف را با روش‌هایی همچون اصلاح بذر و اقداماتی از این دست، تقویت کرد.

وی در ادامه به ‌بخش آسیابانی اشاره کرد و گفت: کشور ما در بخش آسیابانی از نظر ماشین‌آلات و تجهیزات از اوضاع خوبی برخوردار است و در این زمینه مشکلی نداریم اما در دو مقوله آموزش و مواد اولیه با مشکل مواجه هستیم.

این فعال صنعت آرد با بیان اینکه در مقوله آموزش، علی‌رغم داشتن مدارس و دانشکده‌های آسیابانی، کمتر آسیابان تحصیل‌کرده در این رشته به صورت تخصصی داریم، تصریح کرد: لازمه تقویت این بخش، ایجاد مدرسه آسیابانی در سطح بین‌المللی با همکاری بخش خصوصی و حمایت دولت است. ما در سطح خاورمیانه، چنین آکادمی نداریم و اگر بتوان با کمک دولت، این مرکز را ایجاد کرد و همچنین مواد اولیه را در بازار، آزاد کرد تا کارخانه‌ها در زمینه انتخاب مواد اولیه، آزادی عمل داشته باشند، در این زمینه نیز مشکلی نخواهیم داشت.

وی در پایان اظهاراتش خاطرنشان کرد: ما در بخش نانوایی به دلیل سرکوب شدید قیمت نان و درنتیجه نماندن انگیزه جهت نوآوری و کیفیت برای نانوا، از بسیاری از کشورهای دنیا عقب مانده‌ایم و در بخش کیفیت نان، بسیار مشکل داریم اما می‌توانیم همچون کشور همسایه‌مان ترکیه که طی بازه زمانی حدود 8 سال، انقلابی در صنعت نان شکل داد و همچنین با آزادی رقابت و ماشینی شدن نان، بهترین و با‌کیفیت‌ترین نان را ارائه نماییم و با تغییر الگوی مصرف نان در جامعه، صنعت نان را نجات دهیم.

در ادامه، سیدمرتضی سنادی‌زاده، مدیرعامل آرد جوانه شوشتر نیز در خصوص پیشرفت صنعت گندم، آرد و نان گفت: از نظر تکنولوژی، ما چیزی از رقبا کم نداریم حتی در برخی بخش‌ها از آن‌ها جلوتریم اما از آن‌جا که آن‌ها زیربنایی کار کرده‌اند و ما تا حدودی سطحی کار کرده‌ایم، مقداری عقب افتاده‌ایم.

وی افزود: به عنوان مثال، دانشگاه غلات آن‌ها فعال‌تر از دانشگاه‌های ما است، تعداد افراد تحصیل‌کرده‌شان بیشتر شده و همچنین اقتصاددانان و بازاریابان با تحقیقات بازار و شناخت بازارهای همسایه، نحوه ورود به مسائل و مشکلات بازار را بررسی کرده‌ و با برنامه‌ای مدون در درازمدت با کمترین تغییر وارد عمل می‌شوند.

سنادی‌زاده تصریح کرد: ما در بازاریابی، مشکل و کمبود داریم که این قضیه با یک پشتوانه دولتی اقتصادی-سیاسی به سرانجام می‌رسد و در این راستا به ثبات تصمیم‌گیری و ثبات قوانین و مقررات نیاز داریم.

عارف بهمنی، مدیرعامل کارخانه آرد سبوس گل آذین آشتیان نیز در خصوص پیشرفت صنعت گندم، آرد و نان گفت: ایران در تولید آردهای تخصصی مثل آرد ماکارونی، حرف‌هایی برای گفتن دارد و کشورهای مختلف درخواست خرید از ما دارند اما به دلایل مختلف، نمی‌توانیم صادرات داشته باشیم هرچند به لحاظ تولیدی در حوزه آرد، بیسکویت، شیرینی، نان، ماکارونی و حتی قطعات و ماشین‌آلات کارخانه‌های آرد، پیشرفت قابل توجهی داشته‌ایم.

حمیده وکیلی، مسئول فنی شرکت آرد انوشیروان نیز اظهار کرد: ما در مقایسه با کشورهای همسطح خودمان، از لحاظ تکنولوژی بالاترین سطح را داریم اما با محدودیت مصرف به دلیل موقعیت جغرافیایی و البته تحریم‌ها مواجهیم. مشکل دیگر در کشور ما نیز آب است. ۵ استان کشور مشکل آب آشامیدنی دارند.

وی با بیان اینکه استاندارد تولید دستگاه‌های کشور می‌تواند در سطح بالاتری باشد، رسالت این شرکت را در حفظ سلامت مردم دانست.