ارسال به دوست
نسخه چاپي
در هفتمین همایش سالانه صنعت آرد ایران از پیشکسوتان و کارخانههای آرد برتر کشور تجلیل شد
هفتمین گردهمایی سالانه صنعت آرد ایران با حضور جمعی از مدیران دولتی و بخش خصوصی، فعالان و صاحبان صنعت آرد، مدیران کنترل کیفیت کارخانهها، رؤسای اتحادیههای نانوایان سنتی و حجیم و نیمهحجیم تهران و پیشکسوتان این صنعت، به منظور بررسی مشکلات صنعت آرد و هماندیشی برای ایجاد راهحلهایی، شانزدهم آبانماه در محل انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، دکتر حسین یزدجردی، رئیس کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران به عنوان اولین سخنران با اشاره به اینکه نانوایان، زحمتکشترین قشر جامعه هستند و قطعاً از آسیابانان بیشتر زحمت میکشند اما همیشه کمترین بهره نصیبشان میشود، اظهار کرد: هدف کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران، تأمین حقوق حَقه آسیابانان است و اینکه کارخانههای آرد با آرامش بیشتری کار کنند. وی در ادامه با اظهار تأسف از تأخیرهای زیاد در تأمین حقوق آسیابانان گفت: متأسفم که به این هدف تا امروز به صورت کامل نرسیدهایم اما نهایت سعیمان را کردهایم و قطعاً محقق خواهد شد. نان مردم، خط قرمز کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران است یزدجردی در ادامه، مهمترین خط قرمز کانون را اخلال در روند تولید آرد در کشور عنوان کرد و گفت: ممکن است کانون در احقاق حقوق آسیابانان، تأخیر داشته باشد اما این تأخیر نباید موجب اخلال در روند تولید آرد شود چراکه اولین خط قرمز کانون، نان مردم است. رئیس کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران افزود: تحت هیچشرایطی حتی اگر ضرر کنیم یا سروکارمان به تعزیرات بیفتد و بابت سبوس به ما اتهام بزنند، نباید اتفاقی برای نان که قوت غالب مردم است، بیفتد. وی گفت: سال گذشته به دنبال این رفتیم که از محل فروش سبوس، زیان بخشی از آسیابانی را جبران کنیم. حتی مصوبه آن هم تصویب شد اما رانتخواران و صاحبان امضای طلایی، جلوی اجرای مصوبه را گرفتند! یزدجردی با بیان اینکه دستور پرداخت مابهالتفاوت سال ۱۴۰۰ داده شده و ظرف چند روز آینده اجرایی خواهد شد، ادامه داد: امسال هم با سختی، مصوبه افزایش قیمت سبوس را دریافت کردیم و متأسفانه هنوز هم صاحبان رانت از سبوس ارزانقیمت سود میبرند و به دنبال به هم زدن این مصوبه هستند. در حال حاضر مشکلاتی بابت توزیع و فروش سبوس ایجاد شده که ما جلساتی را در این خصوص داریم و به زودی رفع خواهد شد. رئیس کانون انجمنهای صنفی صنایع آرد ایران خاطرنشان کرد: جراحی اقتصادی در زنجیره گندم، آرد و نان، ناقص بود و بخشی از صنعت آزاد شد اما بخش عمدهتر همچنان آزاد نشده و این امر سبب انگیزه فساد شده است. بارها و بارها ما از مسئولین ذیربط خواستیم سریعتر این معضل را رفع کنند اما همچنان مشکلات به قوت خود باقی است که البته امید داریم به زودی مشکلات رفع شوند. نان مردم، هیچگاه در گرو مطالبات صنعت آرد قرار نگرفته و نمیگیرد در ادامه این مراسم، سیدمحمدرضا مرتضوی، رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی و عضو هیأت مدیره کانون انجمنهای صنایع آرد بیان کرد: با توجه به اینکه از ابتدای انقلاب تاکنون، همه کالاها دچار نوسانات قیمتی عجیب شدهاند، افتخار ما در این صنعت، این است که هیچ گاه نان مردم را در گرو مطالبات خود قرار ندادهایم. وی در ادامه از پیشکسوتان و مدیران صنعت آرد، مرحوم حاجفیضا... شریفی و مرحوم شمالی که در سالهای قبل بین ما حضور داشتند اما اکنون نیستند، یادی کرد و همچنین به ذکر روش و منش پهلوانی حاج غلامرضا یزدجردی به عنوان یک انسان نمونه و الگوی فعالان صنعت آرد که تمام ثروت خود را وقف جوانان معلول و محروم کرده بود، پرداخت. مرتضوی افزود: گروه دیگری که باید در این بزرگداشت از آنها قدردانی کرد، کشاورزان هستند که با زحمات زیاد و قهر طبیعت و گاهی قهر مسئولین، زمینهای سخت را تبدیل به زمینهای نرم کرده و بستر را برای کاشتن گندم فراهم میکنند و از رویش گندم با زحمات فراوان آنها، نان سفره مردم تأمین میشود. رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی در پایان اظهار کرد: دست ما آسیابانان نباید وارد سفره مردم شود و در حال حاضر و در این شرایط، هرکسی دستش به سفره مردم دراز شود، از ما نیست. هیچ کمبودی بابت گندم در کشور نداریم در ادامه، سعید راد، معاون وزیرجهاد کشاورزی، رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران با بیان اینکه در ۷ ماه گذشته، به صورت میانگین ۹۰۰ هزار تن گندم در کشور مصرف شده است، گفت: در قالب طرح هوشمندسازی، با هر روشی که دولت تعریف کند، ما برای تأمین گندم و آرد هیچ مشکلی نخواهیم داشت. وی افزود: نان تنها محصولی است که نمیتوان از آن را از سفره مردم حذف کرد و در سبد غذایی اقشار مختلف جامعه نقش بسیار مهمی دارد. به اعتقاد راد، دوام و بقای زنجیره گندم، آرد و نان، منجر به تولید محصولی میشود که ماحصل تلاش سه قشر زحمتکش کشاورزان، آسیابانان و نانوایان است که این سه ضلع مثلث، هریک به نوعی در تولید نان و تأمین امنیت غذایی پایدار، نقشی مؤثر و انکارناپذیر دارند. این مقام مسئول از جمله اقدامات انجام شده به رشد 5/2 برابری قیمت خرید تضمینی گندم و پرداخت 83 هزار میلیارد تومانی به گندمکاران اشاره کرد و افزود: 52 درصد خرید گندم بازرگانی دولتی را 5 استان خوزستان، گلستان، کرمانشاه، فارس و کردستان تأمین کردند. مدیرعامل شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران در ادامه گفت: طی آبان و آذرماه، پرداخت مطالبات آسیابانی از سوی ادارات کل غله و خدمات بازرگانی استانها اجرایی خواهد شد. وی در پایان با اظهار امیدواری برای خودکفایی هرچه زودتر در گندم بیان کرد: با توجه به رشد ۶۰ درصدی خرید گندم از کشاورزان در سال جاری، امیدواریم سال آینده، در خرید تضمینی و تأمین گندم، خودکفا شویم. آزادسازی آرد و نان، هدف است اما راهکار نیست محمد جلال، مشاور وزیر اقتصاد و دارایی در ادامه این مراسم با اشاره به قرار گرفتن طرحی با عنوان مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان در دستور کار دولت، اظهار کرد: تصمیم دولت در موضوع هدفمندسازی یارانه کالاهای اساسی، تغییری در ابعاد اقتصادی و اجتماعی در کشور ایجاد کرد و به نوعی موضوع نان و دارو با درخواست رئیس جمهور از الگوی انتخابی کالاهای اساسی مستثنی گشت و قرار بر این شد که الگویی برای حوزه نان انتخاب شود که با رویکردی متمایز، مدیریت و هدفمندی یارانهها در آن پیگیری گردد. وی افزود: در این خصوص، ما با صورتمسألهای پیچیده مواجه شدیم چراکه این پدیده، ابعاد اقتصادی وسیعی داشت که بیش از 10 میلیون تن گندم سالانه در کشور تبدیل به نان میشد و در اختیار مردم قرار میگرفت ضمن اینکه بالاترین یارانه پرداختی از محل بودجه کشور، به حوزه نان اختصاص دارد که رقمی در حدود 120 تا 130 هزار میلیارد تومان است که به حوزه نان سنتی پرداخت میشود. مشاور وزیر اقتصاد و دارایی ادامه داد: از بعد اجتماعی این پدیده نیز میتوان گفت ایدههایی از جنس آزادسازی کامل قیمت آرد و نان، مورد پذیرش تصمیمگیرندگان قرار نگرفت چراکه به دلیل انباشتگی 10 ساله در حوزه قیمتی آرد و نان، اگر این دو محصول آزاد میشدند، شدت افزایش قیمت، تبعات اجتماعی وسیعی در پی داشت. بر این اساس دولت تصمیم گرفت برنامهای را اجرایی کند که علاوه بر برداشتن گام مؤثر در کاهش انحراف مصارف آرد یارانهای، تنشی را نیز از سوی مردم ایجاد نکند. جلال اضافه کرد: ایده اجمالی این طرح بر این اساس بود که ما با الگویی مواجه شدیم که اساساً اختلاف آرد یارانهای و آزاد، انحراف مصارف ایجاد میکرد و از طرفی، وجود فشارهایی که متوجه نانوایان بود، انحراف را پررنگتر میکرد که تحملش برای دولت سختتر میشد. بر این اساس، تصمیم گرفته شد اکثریت فعالان در حوزه تولید نان و مصارف آرد که سهم اصلی مصرف آرد یارانهای در کشور را دارند، با فعالیت حرفهای خود، پاسوز فعالیت نادرست عدهای محدود نشوند و عملکرد هرکدام قابل مشاهده و سنجش باشد. وی بیان کرد: در حال حاضر، 75 هزار نانوایی به دستگاه کارتخوان تجهیز شدهاند که حدود 10 هزار نانوایی، دو دستگاه کارتخوان هوشمند دارند و روزانه رقمی حدود 10 میلیون تراکنش خرید نان از سوی مردم در کشور انجام میشود و حدود 110 تا 120 میلیون قرص نان در انواع مختلف، روزانه به فروش میرود. مشاور وزیر اقتصاد و دارایی در ادامه اظهار کرد: طی حدود 6 ماهی که از آغاز طرح هوشمندسازی یارانه نان میگذرد، 45 میلیون نفر در قالب بیش از 100 میلیون کارت یکتای بانکی، سابقه خرید از این سامانه را دارند. جلال با اشاره به نقدی که این روزها به دولت وارد میشود مبنی بر اینکه آزادسازی، راهکار صنعت آرد و نان است، اظهار کرد: ایده آزادسازی آرد و نان میتواند نقطه نهایی و مقصد باشد اما راهکار نیست، رسیدن به این مقصد، با معضلات و مشکلاتی روبهرو است و قصد ما این است که با کمک گرفتن از این زیرساخت، معضلات از بین برود و به سوی مقصد نهایی حرکت کنیم. به گفته وی، از ابتدای اجرای طرح هوشمندسازی، ۱۵ درصد مبلغ تشویقی بابت جبران زیان نانوایان مبتنی بر عملکردشان، صرفاً برای هزینه اجارهبها و دستمزد، پرداخت گردید. البته که متوجه هستیم زیان نانوایان را به طور کامل جبران نمیکند و منتظر هستیم دولت زمان شروع فاز بعدی را اعلام کند تا این کمکهزینهها ترمیم شود. مشاور وزیر اقتصاد و دارایی در ادامه تأکید کرد: با کمک طرح هوشمندسازی، رفتاری عادلانه با تولیدکنندگان آرد و نان ایجاد میشود که اگر این طرح محقق گردد، بیش از ۹۰ درصد معضلات رفع خواهد شد . جلال افزود: در فاز دوم طرح هوشمندیسازی نان، نظر دولت بر این است که نانوایان بر اساس عملکردی که در این سامانه ثبت میکنند، دسترسی به آرد یارانهای داشته باشند. به عبارتی سهمیه آرد به مقولهای شناور تبدیل شود یعنی نانوایی که قصد پختن نان بیشتری دارد، بتواند آرد بیشتری دریافت کند مشروط بر اینکه این تعداد نان فروخته شود. با این کار، تعداد محدودی از افراد که به قصد سوءاستفاده از آرد یارانهای، آرد دریافت میکردند، نمیتوانند عملکرد فروش نان را به شکل معقول و قابل باور در این سامانه ثبت کنند و خرید آرد یارانهای برایشان محدود میشود. وی اضافه کرد: در حال حاضر بیش از 18 هزار نانوایی روستایی و50 هزار نانوایی در سطح شهرها و مسیرهای بین شهری طی 100 روز به دستگاههای کارتخوان تجهیز شدند. این مقام مسئول در ادامه تأکید کرد: در فاز دوم طرح هوشمندیسازی نان، علاوه بر ترمیم کمکهزینه پرداختی به نانوایان، امکانی فراهم میشود که به ازای عملکردشان آرد دریافت میکنند. جلال با بیان اینکه خروجی طرح هوشمندسازی، میتواند مقدمات رسیدن به آزادسازی آرد را بدون تغییر قیمت نان فراهم کند، اظهار کرد: آزادسازی قیمت آرد و نان، میتواند موضوعی کاملاً صحیح باشد که دستیابی به آن به مقدماتی نیاز دارد که باید برای تحقق آن، مسیری را بدون آسیب اجتماعی و اقتصادی طی کنیم. شرایط اقتصادی نانوایان، مشقتبار است در ادامه این مراسم، قاسم زراعتکار، مدیرعامل تعاونی اتحادیه نانوایان تهران با انتقاد از شرایط نامناسب و مشقتبار اقتصادی نانوایان گفت: نانوایان با سختترین موقعیت و شرایط، زندگی خود را اداره میکنند و نرخی که به نانوایان تعلق گرفته، مربوط به سال 1400 است. وی افزود: یارانه را به خود مردم بدهید تا تصمیم بگیرند چگونه امرار معاش کنند. این حق مردم است! کار را باید به کاردان سپرد رضا حاجیپور، رئیس فراکسیون تسهیل و تجارت داخلی و خارجی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم آمل نیز در این مراسم با دستمریزاد گفتن به همدلی و همت بالای صنعت آرد و نان کشور که در شرایط سخت اقتصادی، حاضر نشدهاند خللی در محصولی استراتژیک همچون نان و آرد ایجاد شود و سفرههای مردم خالی بماند، اظهار کرد: در این شرایط سخت اقتصادی، میطلبد که هم نمایندگان مجلس و هم دولتمردان در وزارتخانههای مرتبط، در کنار گندمکاران بایستند که این مهم اگر مورد توجه دولت قرار بگیرد، در دو محصول مهم و استراتژیک گندم و برنج، به خودکفایی خواهیم رسید. وی در ادامه گفت: ما کشوری چهارفصل داریم که 18 استان کشور، قابلیت کشت برنج و تقریباً تمام استانهای کشور قابلیت کشت گندم را دارند اما با این حال باید گندم و برنج از کشورهای مختلف وارد کنیم. ما در برههای از زمان به خودکفایی رسیدیم و واردات گندم نداشتیم اما سؤال اینجا است که چرا امروزه دوباره باید گندم وارد کنیم؟ حاجیپور با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری که کار به کاردان سپرده شود که در این حوزه، کاردانان همان تولیدکنندگان هستند، افزود: فضا باید در حوزه تجارت داخلی و خارجی در بخش صادرات و واردات، باز شود. استانداردسازی در زنجیره گندم، آرد و نان دکتر پیراوی، نماینده سازمان ملی استاندارد نیز در این همایش در خصوص استانداردهای ملی در حوزه آرد و نان توضیحاتی را ارائه نمود. وی در خصوص مصادیق رویکرد تحولی سازمان ملی استاندارد در یک سال اخیر اظهار کرد: در بحث نقشآفرینی فرادستگاهی و نظارت استصوابی سازمان استاندارد بر اساس قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد که منبعش از تبصره1 ماده 3 قانون است، میتوان از ورود سازمان در عرصه خدمات و تنوع خدمات، تبیین دیپلماسی استاندارد و کیفیت، برگزاری جایزه ملی کیفیت جهان اسلام در سطح بینالمللی و همچنین برگزاری صد و پانزدهمین شورای عالی استاندارد با حضور رئیس جمهور و سایر ارکان شورای عالی استاندارد، نام برد. پیراوی در ادامه از مهمترین دستاوردهای صد و پانزدهمین شورای عالی استاندارد به اجرای اجباری استاندارد ملی گندم و برنج طی بازه زمانی پنجساله با همکاری وزارت صمت و وزارت کشاورزی به عنوان قوت غالب مردم اشاره کرد. وی در ادامه از مهمترین مشکلات صنایع آرد و نان، به عدم توسعه روشهای کشت و انتخاب واریتههای برتر و مناسب و مقاوم به آفات، نامشخص بودن نوع بذر برای کشت گندم، عدم ساماندهی نگهداری گندم در سیلوها، عدم ساماندهی آردسازی مبنی بر مخلوط کردن انواع گندمهای با کیفیت بالا با گندمهای ضعیف در سیلوها، فقدان برنامه راهبردی بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت و نبود یک نقشه راه برای زنجیره تأمین نان، عدم حل مشکلات و دستیابی به محصولی سالم و باکیفیت، عدم آموزشهای لازم به خبازان بر اساس استانداردهای تدوین شده و ایجاد طرحهای انگیزشی و عدم آگاهی مصرفکننده در خصوص انتخاب نان سفید اشاره کرد. نماینده سازمان ملی استاندارد در پایان سخنانش از مهمترین موضوعات استانداردسازی حوزه گندم، آرد و نان به تجهیزات پخت نان، تولید نان، تولید آرد و گندم اشاره کرد. گفتنی است در پایان این مراسم از پیشکسوتان صنعت آرد همچون حاجنبی عسگری، بهنام بهنام، مهندس احمد ساعی، حاج محمود احمدیان نسب، حاجمحمدعلی عبودی و دکتر حسین شمالزاده تقدیر شد. مدیران عامل 20 کارخانه برتر به نامهای دکتر حسین یزدجردی از کارخانه آرد تابان، حافظ ابراهیمپور از آرد میلاد آذربایجان، خدابخشی از آرد کنگان، جمشیدی از آرد خوشه فارس، رجبی مقدم از آرد قدس رضوی، وفایی از آرد سرچشمه شاهرود، امیری از آرد جعفر امیری و شرکا، معماریان از آرد تهران باختر، هادیپور از آرد تجارت، غلامی مهربانی از آرد سالم پاک، نشاطی از آرد کوثر امیدیان، آقاطاهر از آرد گندم طلایی، بهزاد از آرد نمونه جویبار، میثمیفرد از آرد البرز، نخعیفرد از آرد توکل، تمسکنی زاهدی از تولیدی آرد زاهدی، شاهپروری از رخشانآرد، پهلوانزاده از آرد درخشان قم، نشاطی از آرد اخوان نشاطی و خدابخشی از آرد سفید گلبرگ نیز مورد تقدیر قرار گرفتند. همچنین از مسئولان فنی برتر کارخانههای آرد به نامهای منصوره کمالی از آرد سفید ارمغان بجنورد، مهین راهداری از آرد دانهسایان، نسترن جلالی از آردداران، پگاه بهپور از آرد گندم طلایی، آذر رحیمی از آرد تهران باختر، مهسا شفیعی سلطانی از آرد تک کرج، مریم شمشیرساز از آرد نیک، فریده برنابی از آرد اخوان نشاطی، مرضیه مهدیانفر از آرد کنگان، فرشته احراری از آرد کوثر امیدیار، ملیحه یعقوبی از آرد لیونا، عذرا ملامهدی از صنایع آرد ورامین و کتایون میرسپاسی از آرد تابان، تقدیر به عمل آمد.