ارسال به دوست  نسخه چاپي 

در گفت‌وگو با مهندس جمالی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس مطرح شد:

مدیریت موفق استان در حوزه خرید کمی و کیفی در قالب کشت قراردادی، مبارزه با آفت سن و تولید آرد کامل و نان‌های سلامت‌محور، اقدامات استان فارس در یک نگاه

سال گذشته استان فارس یکی از استان‌هایی بود که به صورت پایلوت وارد عملیات خرید گندم در قالب کشت قراردادی شد.

 

مهندس جمالی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس در گفت‌وگوی اختصاصی با نگاه هستی با ذکر مطلب فوق افزود: در عملیات خرید، با 4156 نفر زارع قرارداد بسته شد که 77 هزار تن گندم تحویل اداره غله شد و از این تعداد کشاورز، 3649 نفر زارع و بهره‌بردار، گندم به ما تحویل دادند.

وی ادامه داد: اگر استان فارس را از نظر جغرافیایی به سه بخش تقسیم کنیم، بخش اول حوزه جنوب استان می‌شود که با توجه به بارندگی مناسب، در این بخش افزایش تولید داشتیم، در شهرستان‌های مرکزی و شمالی استان متأسفانه به دلیل سرمازدگی با افت تولید مواجه بودیم و میزان تولید نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش پیدا کرد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه کشت قراردادی گفت: استفاده از کودهای پایه، بذر مرغوب، سموم و آفت‌کش‌ها به واسطه عملیات خرید در قالب کشت قراردادی، مورد استفاده قرار گرفت که این موضوع تأثیر شایانی در ارتقای عملکرد کمی و کیفی کشت داشت.

جمالی اضافه کرد: در روش خرید گندم در قالب قرارداد، هزینه‌های مربوط به کشت بهینه که به مواردی از آن در بالا اشاره شد، از سوی شرکت بازرگانی دولتی ایران تأمین و از طریق شرکت خدمات کشاورزی پرداخت می‌گردد. همچنین بیمه محصولات کشاورزی نیز از طریق صندوق بیمه کشاورزان تامین و هزینه‌های پرداخت شده، در زمان برداشت محصول از وجه خرید گندم کسر می‌گردد.

وی در ادامه به عملیات مبارزه با سن گندم در استان فارس اشاره کرد و گفت: آفت سن از عواملی بود که موجب افت کمی و کیفی گندم می‌شد که ما با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان، موفق به کنترل آفت سن شدیم و کمترین میزان سن‌زدگی کشور به استان فارس اختصاص یافت.

 

حذف واسطه‌ها در کشت قراردادی

وی با بیان اینکه امسال قرار شده است 2 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی گندم وارد عملیات کشت قراردادی شود، اظهار کرد: برای امسال، کمک و حمایت بیشتری از سوی شرکت بازرگانی دولتی ایران برای کشاورزان در نظر گرفته شده و قرار است 20 درصد کاهش تعرفه بیمه برای کشاورزان در نظر گرفته شود تا کشاورزان با تأمین مالی و حمایت بیشتر، در آرامش بیشتری گندم را به طور مستقیم تحویل دهند که در این روش با حذف واسطه‌ها، انتظارت و اهداف دولت در حوزه خرید کمی و کیفی محقق خواهد شد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس در بخش دیگری از گفت‌وگو به میزان ظرفیت ذخیره‌سازی استاندارد در استان اشاره کرد و گفت: استان فارس از استان‌های پیشرو در حوزه ایجاد تأسیسات ذخیره‌سازی استاندارد است و در حال حاضر یک میلیون و 670 هزار تن ظرفیت استاندارد ذخیره گندم در استان داریم.

 

ظرفیت و توانمندی مثال‌زدنی کارخانه‌های آردسازی استان فارس

جمالی در خصوص عملکرد صنعت آسیابانی استان گفت: در استان فارس، تعدادی از بهترین و مدرن‌ترین کارخانه‌های آردسازی کشور مستقر هستند و با استفاده از دانش فنی و تجهیزات مدرن، امکان تولید انواع محصولات آردی در استان فارس فراهم است. مجموع ظرفیت تولید آرد 17 واحد صنعتی در استان ما، 120 هزار تن است که در حال حاضر تنها 45 درصد از این ظرفیت فعال بوده و امید است با تمهیدات دولت در راستای تسهیل‌گری و ایجاد بستر صادرات، از ظرفیت خالی این واحدهای مدرن در جذب بازارهای بین‌المللی بهره‌مند شویم.

وی در ادامه بر لزوم فرهنگ‌سازی مصرف نان‌های سلامت‌محور تأکید کرد و در خصوص عملکرد استان فارس در این حوزه گفت: در راستای تأمین نان سبوس‌دار و نان تیره که به لحاظ ارزش غذایی، کیفیت قابل قبولی دارد، جلساتی با نانوایان داشتیم که اظهار می‌کردند آردی که به دستشان می‌رسد، آرد کامل نیست و در این راستا با همکاری کارگروه آرد و نان خصوصاً استانداری و دانشگاه علوم پزشکی، پروسه تولید و استحصال آرد کامل در استان در دستور کار قرار گرفت و چند کارخانه در استان، خط مجزا برای تولید آرد کامل نصب کردند و 17 واحد نانوایی از 70 واحد نیز برای اجرای پایلوت این طرح انتخاب شدند و پروسه تولید نان سبوس‌دار از آرد کامل با رصد کل پروسه از سوی متخصصان و کارشناسان کارگروه آرد و نان استان متشکل از استانداری، غله، سازمان جهاد کشاورزی، دانشگاه علوم پزشکی، اداره کل استاندارد و دانشکده علوم و تغذیه شیراز، کلید خورد که در حال حاضر در مرحله آزمون و خطا است و پس از اخذ نتایج دلخواه و مورد تأیید، عرضه نان سبوس‌دار از آرد کامل انجام خواهد شد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس در خصوص نحوه انتخاب و احراز شرایط واحدهای صنفی برای تولید نان سبوس‌دار گفت: توانمندی، شرایط محیطی و غیره، از شرایط اولیه واحدهای صنفی برای انتخاب در طرح پایلوت بود و واحدهایی که موفق به اخذ تأییدیه شوند، از طرف دانشگاه برای تولید نان سبوس‌دار لیبل‌دار می‌شوند.

جمالی در پایان خاطرنشان کرد: بهتر است این طرح در جهت سلامت جامعه در سطح کشور پیاده شود. شایان ذکر است که هزینه تولید و تأمین نان سبوس‌دار از محل صرفه‌جویی در تولید آرد کامل تأمین می‌گردد.

 

خبرنگار: ندا کاظمی ترکی