ارسال به دوست نسخه چاپي
در آیین افتتاحیه نخستین دوره مسابقات ملی مهارت در نانهای حجیم و نیمهحجیم مطرح شد:
استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود برای ارتقای کیفیت در حوزه نان
مهارت، سنگبنای هر کسبوکار موفقی است و میتواند نقشی اساسی در رونق کار افراد داشته باشد و هرگاه به مهارتآموزی توجه ویژه شود، نتیجه آن بهبود عملکرد و ارتقای کیفیت خواهد بود. مهارت در گرو آموزش است و آموزش هم در کشور متولیان ویژه خود را دارد که یکی از آنها، سازمان آموزش فنی و حرفهای است که با برگزاری دورههای متعدد، اثرگذاری ویژه در این مبحث داشته است اما فعالیتهای سازمان آموزش فنی و حرفهای به همینجا ختم نمیشود.
از سه ماه پیش صحبت از برگزاری اولین دوره مسابقات مهارتآموزی در رشته نان حجیم و نیمهحجیم مطرح شد و مسابقه در حوزه نان که کمتر به آن پرداخته شده بود، محقق گردید که ماحصل آن رقابت بین 7 جوان 19 تا 21 ساله از استانهای مختلف کشور بود. برنده نهایی این مسابقات در اردوی آمادهسازی مسابقات جهانی شرکت خواهد کرد و در نهایت به مسابقات بینالمللی مهارت فرانسه که در سال 2024 در شهر لیون برگزار میگردد، اعزام خواهد شد. برای اولین دوره برگزاری این مسابقات، تصمیم گرفته شد که شرکت بازرگانی دولتی ایران از طریق زیرمجموعههای خود، آکادمی ملی نان و مرکز پژوهشهای غلات، با سازمان آموزش فنی و حرفهای همکاری نماید تا شاهد برگزاری اولین دوره مسابقات ملی مهارت در نانهای حجیم و نیمهحجیم در محل آکادمی ملی نان ایران باشیم. در همین راستا کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار زنجیره گندم، آرد و نان مانند همیشه حضوری پررنگ داشت و به عنوان بازوی اجرایی در کنار سازمان آموزش فنی و حرفهای قرار گرفت. جلسات متعددی برای برپایی هرچه باشکوهتر این مراسم برگزار شد و شبنم صیادی و سوده ابیانه به عنوان تیم اجرایی از کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار زنجیره گندم، آرد و نان در کنار داوود امامی رئیس آکادمی ملی نان ایران، محمدجواد کرمی رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمهحجیم، دکتر شهریور و دکتر دارایی و سایر دست اندرکاران سازمان آموزش فنی و حرفهای، درصدد برآمدند تا برای نخستین بار این دوره از مسابقات در سطح استاندارد برگزار شود. در این مسابقه شرکتکنندگان درسا دیانتی از تهران، نرگس رجبی از کرمان، الینا سعیدان از البرز، مهدی موسوی از لرستان، عرفان قوامی از آذربایجان شرقی، علی خدابندهلو از زنجان و محمدرضا حسینزاده از گیلان حضور داشتند که هریک به نمایندگی از استان خود در مسابقات استانی، مهارت لازم را کسب کردند. این دوره از مسابقات از دهم تا دوازدهم اسفندماه سال جاری برگزار شد و فضایی بسیار متفاوت را برای آکادمی ملی نان ایران رقم زد. جوانانی با انگیزه و با استعداد در کنار یکدیگر به رقابت پرداختند و سه نوع نان شیرمال، کروسان و سیمیت، معیار ارزیابی و انتخاب آنها از سوی تیم داوری حرفهای و برجسته متشکل از دکتر علی ظفری، علی سالارمنش، دکتر آرش طاهری، محمدجواد کرمی و رضا خانمحمدی کارشناس معاون داوری مسابقات بود. شور و هیجان، ویژگی بارز این دوره از مسابقات بود که هر مخاطبی را به وجد میآورد. روز نخست و افتتاحیه این دوره از مسابقات، با استقبال شماری از مسئولان دولتی و بخش خصوصی همراه بود. رقابت در نخستین دوره مسابقات ملی مهارت در نانهای حجیم و نیمهحجیم داوود امامی، مدیر آکادمی ملی نان ایران در مراسم افتتاحیه این دوره از رقابتها گفت: اولین دوره مسابقات ملی مهارت در نانهای حجیم و نیمهحجیم به کمک سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور در محل آکادمی برگزار شد و ما امیدواریم این حرکت، مسیری هموار برای برگزاری مسابقات در سالهای آینده باشد. در ادامه، دارایی، مدیرکل مسابقات ملی مهارت گفت: از سال ۱۳۵۰، مسابقات ملی مهارت در سطح کشور برگزار شده و اکنون در پنجاه و یکمین سالگرد مسابقات ملی مهارت هستیم وی افزود: امیدواریم در سال ۲۰۲۴ رشته نان در مسابقات مهارت لیون فرانسه راه پیدا کند و این مسابقه به عنوان مبنا و معیار برای مسابقات بعدی خصوصاً در حوزه نانهای سنتی باشد. دارایی ادامه داد: باید از حداکثر ظرفیتها در حوزه نان استفاه کنیم تا به بهترین کیفیت و بهرهوری در این حوزه دست یابیم. در بخش بعدی مراسم افتتاحیه، ایزدی، سرپرست مرکز پژوهشهای غلات با تأکید بر اینکه در حوزه نان، جای کار در کشور بسیار زیاد است، اظهار کرد: بخش عمدهای از نانهای کشور، نانهای سنتی هستند و امیدواریم مشابه این مسابقه به زودی از سوی سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور در حوزه نانهای سنتی هم برگزار شود. وی با اشاره به آزادسازی بخش صنف و صنعت از ابتدای سال جاری تاکنون، تصریح کرد: از ابتدای سال جاری با آزادسازی بخش صنف و صنعت، نانهای حجیم و نیمهحجیم هم در این بخش قرار گرفت و با توجه به این مسأله، اکنون جای کار در این حوزه بسیار زیاد است. سرپرست مرکز پژوهشهای غلات در پایان گفت: با گامهایی که در راستای اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان در کشور برداشته شده است، امیدواریم نهایتاً این طرح منجر به آزادسازی صنعت آرد و نان شده و شاهد پویایی و رقابت در صنعت آرد و نان باشیم. پس از برگزاری مراسم افتتاحیه، مسابقه آغاز شد و 7 شرکتکننده، اولین بخش را با پخت نان شیرمال آغاز کردند. قرار بر این بود که داوران تمام مراحل و فرایند پخت نان را در کنار سرعت عمل بررسی کنند. همین روند در روز دوم مسابقات با پخت نان کروسان و سیمیت ادامه داشت. شور و هیجان در میان شرکتکنندگان جوان در ادامه سعی کردم با مصاحبهای کوتاه با هریک از شرکتکنندگان که البته هیجان زیادی را تجربه میکردند، نظر آنها را درباره حال و هوای این دوره از مسابقات جویا شوم. الینا سعیدان شانزدهساله از شهرستان کرج درباره حضور خود در این مسابقه گفت: در سال گذشته از طریق مسابقه آشپزی و قنادی که دوستانم در آن شرکت کرده بودند، با این دسته از مسابقات آشنا شدم و پس از آن که متوجه شدم برای پخت نان هم مسابقهای وجود دارد، در آن شرکت کردم. وی که در رشته مدیریت قنادی و هتل تحصیل میکند، بیان کرد: علاقهمندم که در آینده هم در این رسته فعالیت خود را ادامه دهم و از اینکه در این دوره از مسابقات شرکت کردم، بسیار خوشحال هستم. پیشنهاد میکنم که در سال آینده در روزهای بیشتری این مسابقات برگزار شود. نرگس رجبی هفدهساله از استان کرمان که در رشته نان و شیرینی تحصیل میکند نیز از دیگر شرکتکنندگان در این دوره از مسابقات است. وی درباره حضور خود گفت: دو سال است که نان و شیرینی میپزم و از طریق مسابقه دستپخت با این دسته از مسابقات آشنا شدم و در مرحله استانی، نان شیرمال، تست و غلات پختم و به مرحله کشوری آمدم. رجبی افزود: بهتر است در سال آینده، تجهیزات و امکانات و همچنین زمان مسابقه را افزایش دهند. در ادامه، درسا دیانتی نوزدهساله از استان تهران درباره حضور خود در این دوره از مسابقات گفت: به دلیل علاقه خودم، در دانشگاه در رشته آشپزی تحصیل میکنم اما در ابتدا دسرهای فرانسوی تولید کرده و پس از آن وارد صنعت نان شدم. وی افزود: دو سال است که در این رشته فعالیت میکنم و دورههای آموزشی خانمها ساناز مینایی و جنتدوست و همچنین نان سحر را گذراندم. دیانتی ادامه داد: این که نان را انتخاب کردم، به این دلیل بود که در ابتدا در صنعت نان ضعیف بودم و همین موضوع مرا بر آن داشت که در اولین دوره از مسابقات حضور پیدا کنم و پس از گذراندن آزمون در مرحله استانی، به این مرحله راه پیدا کردم. وی در پایان گفت: از کیفیت دستگاهها و مواد اولیه راضی هستم و به جرأت میگویم سطح این مسابقات عالی است. عرفان قوامی هفدهساله از استان آذربایجان شرقی نیز در این دوره از مسابقات حضور یافت. وی گفت: از بچگی به آشپزی و پخت نان علاقهمند بودم و تمام تلاش خود را کردم تا بتوانم بهترین باشم. وی اضافه کرد: مسابقات استانی را پشت سر گذاشتم و توانستم با پخت نان تست و کروسان به مرحله کشوری راه پیدا کنم و امکاناتی که در این دوره از مسابقات دیدم، در استان ما نیست. مهدی موسوی، جوان نانوازاده هم دیگر شرکتکننده در این دوره از مسابقات بود. وی که 20 سال سن دارد و به عنوان نانوا، تولید انواع نان حجیم و نیمهحجیم، محصولات قنادی و خشکهپزی را تجربه کرده است، از حضور خود در این دوره از مسابقات بسیار ابراز رضایت کرد. وی ادامه داد: سطح کیفی مسابقات، بسیار بالا است و حس شوق، هیجان و استرس را در این دوره از مسابقات تجربه کردم. در ادامه، علی خدابندهلو از استان زنجان، دیگر شرکتکننده این دوره از مسابقات نیز اظهار کرد: چند ماهی است که پخت انواع نانهای حجیم و نیمهحجیم و نانهای بینالمللی را یاد گرفتهام. وی که 17 سال سن دارد، گفت: دوست دارم در کنار تحصیل آکادمیک، نانوا شوم و این دورهها را نزد استاد عربخانی آموزش دیدم. این شرکتکننده جوان ادامه داد: کیفیت مسابقات، بسیار عالی است و شرکتکنندگان بسیار تبحر دارند. محمدرضا حسینزاده هم دیگر جوان شرکتکننده در این دوره از مسابقات بود. وی گفت: از استان گیلان و شهر رشت شرکت کردهام و از طریق سازمان آموزش فنی و حرفهای استان با این مسابقات آشنا شدم که در سه بخش شهرستان، استان و کشوری بود. وی ادامه داد: پدربزرگ و پدر من نانوا هستند و به همین دلیل است که با صنعت نان آشنایی دارم و از برگزاری این دوره از مسابقات بسیار رضایت دارم. شرکتکنندگان دیگر نیز بسیار قوی هستند. به گفته حسینزاده، با توجه به اینکه این دوره از مسابقات تجربه اول بود، در سطح عالی برگزار شد اما میتواند از نظر امکانات بهتر شود. تأکید داوران بر لزوم ارتقای مهارت در تولید نان در ادامه، اقدس شمس، از داوران اولین دوره مسابقات ملی مهارت در نانهای حجیم و نیمهحجیم و مدیر انجمن صنفی تخصصی صنایع غذایی، هتلداری، گردشگری و تغذیه گفت: برگزاری مسابقات برای اولین مرتبه، بسیار باکیفیت بود اما باید سعی کنیم استاندارد و تجهیزات را تقویت کنیم. وی افزود: اگر میخواهیم حرفی برای گفتن داشته باشیم، باید بستر آماده شود. اگر آموزش ما بهروز نباشد، موفق نخواهیم بود و باید بتوانیم در سال آینده، علاقهمندان را به این مسیر سوق دهیم و استعداد آنها را آشکار کنیم. شمس ادامه داد: مهارتآموزی، پایه است و سازمان آموزش فنی و حرفهای به عنوان متولی، در این زمینه پا به عرصه گذاشته است و در کنار هنرجویان خواهد بود. رضا خانمحمدی، مدرس نانهای حجیم و نیمهحجیم که 20 سال است در این صنعت فعالیت میکند نیز یکی دیگر از داوران این مسابقه بود. وی بیان کرد: خوشبختانه این دوره از مسابقات از کیفیت قابل توجهی برخوردار است و هنرجویان بسیار توانمند هستند که انتخاب را دشوار میکند. وی افزود: با توجه به اینکه اولین بار است این دوره از مسابقات برگزار میشود، سطح کیفی خوبی را شاهد بودیم. خانمحمدی در پایان گفت: امیدوارم بتوانیم محدودیت سنی را در دورههای بعد حذف کنیم تا افراد بیشتری در این دوره از مسابقات حضور داشته باشند. در ادامه، دکتر علی ظفری، از دیگر داوران این مسابقه و مدیرعامل شرکت نان دوران سبوس آویژه که 16 سال است در این صنعت فعالیت میکند، با بیان اینکه نان کشور در شأن مردم نیست، خاطرنشان کرد: به خاطر مشکلات موجود، تمایل دارم = سهمی در افزایش کیفیت نان و آگاهی مردم داشته باشم. وی افزود: چندین دوره آموزشی را برگزار کردهام و همین موضوع باعث شد که مرا به عنوان رئیس هیأت داوری در این مسابقات انتخاب کنند. اولین دوره دارای مشکلات و نقصهایی بود که امیدواریم در سالهای آینده این نقایص را برطرف کنیم. رضا لشگری نیز 22 سال است در صنعت نانهای حجیم و نیمهحجیم فعالیت میکند و مدیر مجموعه فروشگاههای نان کاندید است. وی که یکی دیگر از داوران این مسابقات است، گفت: به عنوان کارشناس شرکتکنندگان، در این دوره از مسابقات به عنوان داور حضور پیدا کردم. وی افزود: کیفیت مسابقه خوب بود اما انتظار میرود در سالهای آینده شرایط بهتر شود. البته برخی از هنرجویان که از استانهای مختلف هستند، آشنایی چندانی با دستگاهها ندارند. در مجموع از برگزاری مسابقه راضی هستم و امیدوارم هر سال برگزار شود. دکتر آرش طاهری، معاون مرکز پژوهشهای غلات نیز یکی دیگر از داوران حاضر در این دوره از مسابقات بود. وی بیان کرد: سه عامل مواد اولیه، نیروی انسانی و ماشینآلات، سه ضلع اصلی در حوزه نان هستند و مهارت نانوایان یکی از مواردی است که باید به آن پرداخته شود. وی افزود: به لطف خدا و با همکاری مرکز پژوهشهای غلات، کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار زنجیره گندم، آرد و نان و سازمان آموزش فنی و حرفهای، این مسابقات را برگزار کردیم. در این دوره از مسابقات، مقرر بود نانوایان نمونه از 10 استان رقابت کنند و من به عنوان نماینده بخش علمی در این دوره به عنوان داور حضور داشتم تا مهارت شرکتکنندگان را از طریق پخت سه نوع نان مورد ارزیابی قرار دهیم که 50 درصد امتیاز برای تولید نان و 50 درصد دیگر برای فرایند تولید در نظر گرفته شده است و در کنار اصول فنی و بهداشتی، اصول بهداشتی هم مورد نظر است. البته تولید نان بر طبق استاندارد ملی 2038 نانهای حجیم و نیمهحجیم است. طاهری در پایان گفت: از برگزاری این دوره بسیار راضی هستم البته ضعفهایی وجود دارد و مواردی هم هست که نیاز به آموزش بیشتری دارد. علی سالارمنش دیگر داور این دوره از مسابقات ملی مهارت در نانهای حجیم و نیمهحجیم هم گفت: حدود 32 سال است که در حوزه نان فعالیت میکنم و امروز به عنوان داور در این دوره از مسابقات حضور دارم و تلاش میکنم که بتوانم خدمتی ارائه کنم. وی افزود: برای سال آینده، مسابقه نیاز به فراخوان دارد تا همه دوستداران بتوانند حضور داشته باشند. سالارمنش با اشاره به اینکه از برگزاری این دوره از مسابقات راضی هستم، گفت: برگزاری این دوره از مسابقات فرصتی برای تقویت جایگاه نان در کشور است. در ادامه، محمدجواد کرمی، دیگر داور این مسابقه و رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمهحجیم که از سال 1375 فعالیت خود را در این رسته آغاز کرده است، با اشاره به برگزاری نخستین دوره از مسابقات ملی مهارت در نانهای حجیم و نیمهحجیم گفت: سطح کیفی این دوره از مسابقات با توجه به اینکه برای نخستین بار برگزار شده بود، خوب بود. وی درباره علت انتخاب شدنش به عنوان داور در این مسابقه گفت: از آنجا که تجربه حضور در آکادمی ملی نان آلمان را داشتم، به همین دلیل دست اندرکاران از من درخواست کردند که به عنوان داور در این مسابقه حضور داشته باشم. کرمی در پایان گفت: در این دوره از مسابقات، 7 نفر از استانهای مختلف کشور حضور داشتند و هدف ما این بود که بتوانیم از طریق برگزاری دورهها و مسابقات مهارتآموزی، بازار کار هم برای شرکتکنندگان فراهم کنیم. تقدیر از نفرات برتر و داوران در مراسم اختتامیه در اختتامیه این دوره از مسابقات، دکتر علی ظفری، مدیرعامل شرکت نان دوران سبوس آویژه و مدرس نانوایان که به عنوان رئیس هیأت داوران حضور داشت، بیان کرد: اولین دوره مسابقات ملی مهارت در نانهای حجیم و نیمهحجیم برگزار شد و 7 شرکتکننده بر اساس انتخاب نوع محصول توانستند مهارتهای فردی خود را نمایان کنند و محصولاتی را در این مسابقه انتخاب کردیم که جنبه بینالمللی داشته باشد تا مهارتهای علمی و فنی شرکتکنندگان را محک بزنیم. وی خطاب به شرکتکنندگان گفت: آن دسته از افراد که در این دوره از مسابقات رتبهای نیاوردهاند، باید بدانند که تنها راه موفقیت، شکست است تا بتوانند با تلاش بیشتر به هدف خود دست پیدا کنند. در ادامه احمدی، مدیرکل دفتر پژوهش، طرح و برنامهریزی درسی سازمان آموزش فنی و حرفهای گفت: در برگزاری این دوره از مسابقات، کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار زنجیره گندم، آرد و نان، مرکز پژوهشهای غلات و سازمان آموزش فنی و حرفهای استان البرز، تلاش بسیار کردند. وی افزود: داوران، خبرگان و کارآفرینان صنعت بودند و با دقت نظر بسیاری به بررسی نقاط ضعف و قوت هنرجویان پرداختند و هنرجویان نیز باید بدانند که شکست، پله اول موفقیت است. احمدی ادامه داد: مسابقات مهارتآموزی در دنیا با رویکرد آخرین فناوری و تکنولوژی برگزار میشود و در ایران هم این دوره از مسابقات مطابق با استاندارد و تکنولوژی روز دنیا برگزار شد و داوران با دقت نظر خاصی که داشتند، توانستند در این مهارتآموزی، کنار سازمان آموزش فنی و حرفهای باشند که از آنها کمال تشکر را دارم. وی ادامه داد: سه اصل آموزش مستمر، تحقیق و توسعه و مدیریت نوآوری، از جمله نکاتی است که میتواند در راستای مهارتآموزی مؤثر باشد. احمدی در پایان گفت: آکادمی ملی نان ایران و کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار زنجیره گندم، آرد و نان با رعایت استاندارد و در چارچوب صلاحیت، حرفهای گام برداشتند. سازمان آموزش فنی و حرفهای در حال تدوین آموزش استانداردهای شایستگی و ارزشیابی است. این سازمان تا کنون در راستای اجرای قانون نظام جامع آموزش و تربیت نیروی فنی و حرفهای بیش از 4200 استاندارد شایستگی و ارزشیابی در چهار خوشه صنعت، خدمت، کشاورزی و فرهنگ و هنر تدوین نموده است. در ادامه قلیزاده، معاون مرکز پژوهشهای غلات گفت: به عنوان نماینده مرکز پژوهشهای غلات، از تمامی دست اندرکاران برگزاری این دوره از مسابقات کمال تشکر را دارم. وی افزود: ما در رشتههای تخصصی علوم پایه، چندین بار مسابقاتی را برگزار کردهایم اما تا کنون در حوزه نان با چنین رویکردی مواجه نبودیم. باید بدانیم که 60 درصد از انرژی روزانه ما را نان تأمین میکند و توجه به این موضوع میتواند مسیر را برای دورههای بعدی هموار کند. قلیزاده اضافه کرد: مرکز پژوهشهای غلات و آکادمی ملی نان ایران، این اهتمام را دارند که با مدیریت دکتر ایزدی، گامهایی مهم در راستای برگزاری هرچه باشکوهتر دورههای آموزشی نانوایان بردارند. در ادامه، داوود امامی، رئیس آکادمی ملی نان ایران گفت: از سازمان آموزش فنی و حرفهای، شرکت بازرگانی دولتی ایران و تمامی همکارانم در آکادمی ملی نان ایران سپاسگزار هستم که با اعتماد به یکدیگر توانستیم در برگزاری هرچه بهتر این مسابقه موفق باشیم. وی افزود: چند ماه برای برگزاری این مسابقه تلاش شد و امیدوارم نوجوانان ایرانی بتوانند در این مسیر بدرخشند. امامی با اشاره به حمایتهای داوران این مسابقه گفت: از استادان و داوران که در این دوره از مسابقات حضور داشتند، سپاسگزارم. برگزاری اولین دوره این مسابقات میتواند زمینهساز گامهای بعدی باشد. شایان ذکر است در پایان این دوره از مسابقات، از دست اندرکاران سازمان آموزش فنی و حرفهای و داوران مسابقه تقدیر شد و پس از آن از سه شرکتکننده برتر، به ترتیب درسا دیانتی، محمدرضا حسینزاده و سیدمهدی موسوی، به عنوان نفرات اول تا سوم تقدیر به عمل آمد. خبرنگار: ساناز مرادیان عنبران