ارسال به دوست  نسخه چاپي 

ساماندهي نرخ کالاهاي اساسي در دستور کار مجلس

سرانجام معضلي به نام «چند نرخي» چيست؟

مجلس شوراي اسلامي وارد يازدهمين دوره از فعاليت خود شد. اين در حالي است که بسياري از مطالبات مجلس دهم به نتيجه نرسيده است و صنوف مختلف به دنبال آن هستند که به خواسته‌هايشان جامه عمل پوشانده شود.

 

 

يکي از اين صنوف، توليدکنندگان گندم، آرد و نان هستند. نوسان در نرخگذاري گندم، آرد و نان منجر به آشفتگي در اين بازار شده است. در اين ميان مجلس يازدهم اميدوار است که با اصلاح نرخ کالاهاي اساسي بتواند بازار اين کالاها را ساماندهي کند.

در همين راستا نشريه نگاه هستي به گفتوگو با شماري از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي پرداخته است که در ادامه ميخوانيد.

قادري، نماينده مردم شيراز در مجلس يازدهم درباره آنچه در چرخه اقتصادي صنعت گندم، آرد و نان در حال انجام است، گفت: مبناي قيمتگذاري بايد آزاد باشد. وقتي دولت ارز آزاد را به تأمين کالاهاي اساسي تخصيص دهد و بعد براي آنها بر مبناي ارز نيمايي قيمتگذاري کنند، طبيعي است که توليدکنندگان داخلي نميتوانند رقابت کنند و قيمت خريد تضميني هم بر همين اساس تعيين ميشود.

وي با بيان اينکه کالاهايي مانند نان نبايد گران شود، تصريح کرد: معتقدم محصولي مثل نان نبايد گران شود و حتي بايد به آن يارانه پرداخت اما درباره چرخه آرد و گندم بايد کنترل و نظارت بيشتري صورت گيرد تا بازار سياه در اين زمينه به وجود نيايد.

اين نماينده با اشاره به نوسان بازار ماکاروني در چند ماه گذشته بيان کرد: دولت در تخصيص يارانه براي کالاهاي اساسي، بايد بيشتر از گذشته ضوابط را رعايت کند. نخست اينکه يارانه در نظر گرفته شده نبايد در بخشهاي ديگر مورد استفاده قرار گيرد و نرخ کالاهاي اساسي نيز بايد رصد شود و اگر محصولي امکان صادرات داشت، بايد اجازه دهيم اين اتفاق بيفتد اما نبايد بگذاريم نرخ کالاهاي اساسي براي مردم بالا برود.

از سوي ديگر ايزدپناه، نماينده مردم ايذه و باغملک هم با اشاره به مشکلات در حوزه گندم، آرد و نان گفت: مشکلات اين صنعت تنها مبحث دو نرخي بودن نيست بلکه با مسائل بيشماري در اين صنعت دست و پنجه نرم ميکنيم.

وي افزود: مجلس يازدهم به دنبال راه و روشي است تا با استفاده از طرحي کارشناسي شده و منطقي و با استفاده از نظر کارشناسان خبره در اين حوزه، موضوع دو نرخي شدن آرد و نان را سامان دهد.

اين نماينده مجلس معتقد است نرخ خريد گندم از کشاورزان مناسب نيست و آنها هزينههاي بسياري متحمل ميشوند و اين نرخ کفاف هزينههاي اين زنجيره را نميدهد.

ايزدپناه با تأکيد بر ايجاد انگيزه براي کشاورزان خاطرنشان کرد: يکي از نکات قابل توجه، اين است که مادامي که به کشاورزان انگيزه ندهيم، آنها نميتوانند گندم باکيفيت و مرغوب بکارند و اميدواريم در مجلس يازدهم با ارائه طرحي کارشناسي شده بتوانيم مشکلات اين بخش از زنجيره را مرتفع کنيم.

طاهري، نماينده مردم زنجان و طارم هم با تأکيد بر رفع مشکل دو نرخي در زنجيره توليد نان کشور گفت: يکي از نکات مهمي که بايد به آن توجه شود، موضوع دو نرخي بودن است که باعث بروز مشکلات بسياري در اين صنعت شده است.

وي افزود: تا شفافيت نباشد قطعاً بايد منتظر چند نرخي بودن باشيم. يکي از مباحث مطروحه، اين است که چند نرخي بودن کالا بايد حذف شود و مجلس يازدهم در اينباره با جديت تصميمگيري خواهد کرد.

پورابراهيمي، نماينده مردم کرمان در يازدهمين دوره از مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به پرسش نشريه نگاه هستي مبني بر تعيين تکليف نرخ کالاهاي اساسي گفت: مجلس يازدهم به دنبال آن است که در قالب تعيين تکليف نرخ ترجيحي، وضعيت نرخگذاري کالاهاي اساسي در کشور را مشخص کند.

وي با اشاره به اينکه مجلس مشتاق ساماندهي چرخه توليد کالاهاي اساسي است، بيان کرد: يکي از مسائلي که بايد به آن توجه کرد، موضوع نرخگذاري کالاهاي اساسي است که باعث ايجاد معضل دو نرخي در بازار عرضه و تقاضا شده است.