ارسال به دوست  نسخه چاپي 

گندم چگونه مي‌تواند کره زمين را نجات دهد

به گزارش نگاه هستي و به نقل از بيکينگ بيزنس، زمان آن رسيده که کساني که در صنعت گندم و محصولات وابسته به آن هستند، بهتر به درک نقش آن در نجات کره زمين بپردازند و بايد بدانيد که نقش گندم در اين زمينه، فوق‌العاده است.

 

 

سالهاي بسياري است که فعالات محيط زيست در تلاش براي حذف مصرف گوشت و تمايل به استفاده از رژيمهاي غذايي هستند که بيشتر بر پايه گياهان است تا بدين ترتيب اثر گازهاي گلخانهاي (GHG) نيز کاهش پيدا کند. چيزي که کمتر درک شده، اين است که هيچ منبع غذايي گياهي يا حيواني، نسبت به گندم کانديداي بهتري براي کاهش گازهاي گلخانهاي نيست.

عموم مردم در مورد تغييرات آب و هوايي نگران هستند. مطالعه صورت گرفته در سال 2019 که از سوي Yale Program روي تغييرات آب و هوايي انجام شد، نشان ميدهد که 59 درصد مردم در سال 2018 در مورد گرماي هوا نگران بودند که اين ميزان نسبت به 43 درصد سال 2013، بالاتر رفته است. درصد پاسخدهندگاني که در اين مورد هوشيار شده بودند، بيش از دو برابر شده در حالي که تعداد آنهايي که در اين مورد شک داشتند يا اهميت نميدادند، از 28 درصد سال 2013 به 18 درصد کاهش يافته است.

با پاسخ به نظراتي که در مورد اين تغييرات وجود دارد، بيش از 500 کمپاني جهاني اهدافي در مورد تغييرات آب و هوايي براي خود تعيين کردهاند. کمپانيهاي نانوايي ايالات متحده در اين امر فعاليت دارند. در حالي که حرکت کمپانيهاي نانوايي در حفظ انرژي و حذف گازهاي گلخانهاي مثال زدني است اما اين کار به تعهد بخش لجستيک نيز نياز دارد و حتي پتانسيل بيشتري براي کاهش گازهاي گلخانهاي در اين زنجيره تامين ديده ميشود. مطالعه صورت گرفته در سال 2017 که در Nature Plants به چاپ رسيد، نشان ميدهد که دو سوم تاثيرات کربن نان از کشاورزي ميآيد که بخش بزرگي از آن به دليل استفاده از کودهاي شيميايي است.

با افزايش سالانه سرانه مصرف محصولات غذايي از 8 درصد به 12 درصد به دليل افزايش جمعيت جهاني به سمت 10 ميليارد نفر تا سال 2050، غيرممکن خواهد بود که بدون سر و کار داشتن با بخش کشاورزي بتوان با گرماي جهاني مبارزه کرد. اما تعيينکنندگان قانون هنوز روي بخش کشاورزي تمرکز نکردهاند. ديگر بخشهاي اقتصادي نيز شروع به استفاده از تکنولوژيهايي کردهاند که به کم شدن گازهاي گلخانهاي منجر ميشود. براي مثال، صنعت زغال و گاز به مقدار زيادي شروع به جايگزيني و استفاده از نيروي باد و خورشيد کردهاند. بيش از 2 ميليارد نفر در زمينهاي کشاورزي به کار مشغول هستند که بيشتر آنها روي زمينهاي کوچک کشاورزي خودشان کار ميکنند.

McKinsey که بيش از يک دهه است به مطالعه کاهش گازهاي گلخانهاي ميپردازد، راههاي بسياري را براي کاهش گازهاي مرتبط با بخش کشاورزي شناسايي کرده که قابل دستيابي هستند. اين راهها عمدتا حول دو محور گسترده توليد و مصرف هستند که به توجه خاص بخش محصولات غذايي بر پايه آرد نياز دارند. در بخش توليد، 25 تغيير در بخش کشاورزي که از سوي McKinsey پيشنهاد شده، مربوط به توليد گندم و ديگر محصولات است. در رأس اين ليست نيز تغيير تجهيزاتي است که از سوختهاي فسيلي استفاده ميکنند يعني تجهيزاتي مانند تراکتورها و کمباينها و استفاده از تجهيزات بهتر. McKinsey باور دارد که استفاده از اين دستگاهها تا سال 2030 ادامه خواهد يافت و بعد از آن تمايل به سوي استفاده از تجهيزاتي که با باتري کار ميکنند، بيشتر خواهد شد زيرا قيمت باتريها پايين ميآيد. از آنجا که عمر متوسط تراکتورها 20 سال است، نياز به معرفي اين تکنولوژي در حال افزايش است. از ديگر شانسهاي مقرون به صرفه ميتوان استفاده از کودهاي متغير را نام برد.

تغيير در نحوه توليد گندم، پتانسيل کاهش در حذف گازهاي گلخانهاي را در سطح جهاني ميطلبد. ممکن است با تغيير در الگوهاي مصرف نيز کاهش اين گازها مشاهده شود. البته جاي تعجب ندارد که بخش زيادي از توليد گازهاي گلخانهاي در بخش کشاورزي مربوط به توليد و مصرف گوشت است. مطالعات نشان ميدهد که ميلياردها نفر بايد رفتار مصرفي خود را تغيير دهند. ميزان متوسط مصرف جهاني پروتئينهاي حيواني، سه برابر ميزان پيشنهاد شده است.

چيزي که در دادههاي McKinsey توجه را جلب ميکند، اين است که وقتي به محصولات غذايي دوستدار محيط زيست ميرسيم، همه نشانهها رو به سوي گندم دارد. شايد بهتر باشد که به اندازهگيري گندم در برابر محصولات غذايي مشابه آن بر اساس ميزان کالري بپردازيم. با اشاره به محاسبات صورت گرفته از سوي Milling & Baking News، توليد برنج هفت برابر اثر کربن بيشتر نسبت به گندم داشته و سويا نيز 6 برابر گازهاي گلخانهاي بيشتري در هر کالري نسبت به گندم توليد ميکند. گوشت گاو 615 برابر کربن بيشتر نسبت به گندم دارد و  اين عدد در ماکيان نيز 76 برابر بيشتر است. در تحقيق McKinsey در ميان محصولات غذايي که به صورت ثابت مصرف ميشوند، گندم از منظر آسيبرساني کمتر به محيط زيست، يک سر و گردن بالاتر از هر جايگزين ديگري است. ميليونها مصرفکننده همواره در حال فکر کردن در مورد محيط زيست هستند و به راههايي همچون بازيافت، استفاده از چراغهاي LED يا استفاده از دوچرخه و حمل و نقل عمومي فکر ميکنند. در هنگام استفاده از محصولات غذايي، آنها به رژيم غذايي سالم و متعادل فکر ميکنند و ميخواهند تغييري در روند محيط زيست ايجاد کنند و به همين دليل خوردن گندم بهترين راه حل است. گندم محصولي متنوع و مشهور است. بيشتر از هميشه هم نياز است که محصولات بر پايه گندم در رژيم غذايي مردم جاي بگيرند و اين واقعيت بايد با صداي بلند منتشر شده و به گوش همه برسد.