ارسال به دوست  نسخه چاپي 

آيا متولي نان در مجلس يازدهم تعيين مي‌شود؟!

نان در سفره ايراني‌ها از جايگاهي ويژه‌ برخوردار است و اين موضوعي است که همگان بر آن واقف هستند. مصرف نان يکي از فرهنگ‌هاي کهن در ميان ايرانيان است به گونه‌اي که هميشه درباره عطر نان در کوچه پس‌کوچه‌هاي روستاها و شهرهاي کوچک، خاطره‌هاي بسيار شنيده‌ايم.

 

اما اکنون نان با اين قدمت در فرهنگ ايرانزمين، زخم خورده است. هرچند که در طي سالهاي گوناگون تلاش شده تا کيفيت نان بهتر شود و در اين راستا اتحاديههاي نانوايان در سراسر کشور، انجمنها و تشکلها و همچنين بخشهايي از دولت پيشگام شدهاند اما هنوز مشکلات زيادي پشت پرده توليد قرار دارد. شايد اگر يک متولي براي نظارت بر توليد نان وجود داشت، پس از آن مصرف نان هم در کشور فرهنگسازي ميشد اما در طي اين چند سال اخير، هر ارگان و وزارتخانهاي بخشي از مسئوليت پيرامون اين محصول استراتژيک را بر عهده گرفته است.

چند سال پيش که موضوع قانون انتزاع مطرح شد، بخشي از نظارت بر توليد نان به وزارت جهاد کشاورزي واگذار گرديد اين در حالي است که اين وزارتخانه اذعان داشت که تنها مسئول توليد گندم است. به سراغ وزارت صنعت، معدن و تجارت که طبق قانون متولي اصلي اين حوزه است رفتيم و آنچه شنيديم آن بود که اين وزارتخانه نظارت بر بخش توليد دستگاههاي پخت نان را بر عهده دارد.

اما از سوي ديگر موضوعي از سوي سازمان ملي استاندارد مطرح شد که بر اساس آن، مسئوليت نظارت بر بهداشت واحدهاي نانوايي بر عهده وزارت بهداشت است. چند سال از آن موضوع ميگذرد اما هنوز هم در راه توليد نان، دغدغههاي بسياري وجود دارد. البته به نظر ميآيد در مجلس يازدهم که اصولگرايي را در رأس امور مورد توجه قرار داده است، به توليد نان نگاه ويژه شود.

در همين راستا خبرنگار نگاه هستي گفتوگويي با چند تن از نمايندگان مجلس ترتيب داده است که در ادامه ميخوانيد.

فيروزي، سخنگوي کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي گفت: توليد نان و نظارت بر آن در کشور، دستخوش مشکلات زيادي شده است. در حوزه نان، بخشي از موضوع به جهاد کشاورزي بازميگردد که مسئول توليد گندم است و از سوي ديگر پاي وزارت صمت هم به ميان ميآيد چرا که بر اساس قانون، متولي است اما نتوانسته عملکرد مطلوبي داشته باشد.

وي افزود: تا زماني که متولي در صنعت نان مشخص نشود، نميتوانيم انتظار تغيير چشمگير در اين صنعت را داشته باشيم.

فيروزي با اشاره به اينکه نقصان مديريت در ديگر بخشها هم ديده ميشود، بيان کرد: امروزه بايد براي هر بخش از صنعت، مديريتي واحد وجود داشته باشد تا عملکرد در حوزه مديريت و برنامهريزي، دقيق باشد.

وي ادامه داد: سالها است که در حوزه آرد و نان با مشکلات بسياري از يکسان نبودن قيمتها گرفته تا درجه کيفيت و نبود متولي خاص مواجه بودهايم. مجلس بايد يکي از دغدغههاي خود را پيرامون اين موضوع قرار دهد و اميدواريم نتيجه مطلوب حاصل شود.

در ادامه بهروز محبي نجمآبادي، عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس گفت: موضوع نان را بايد به عنوان يک موضوع اساسي مورد توجه قرار دهيم و ببينيم کشور در توليد گندم تا چه ميزان به خودکفايي رسيده است. البته با توجه به تواناييهايي که در سالهاي اخير داشتهايم و همچنين به دليل ترسالي، با خودکفايي گندم مواجه شديم. اما يک مشکل اصلي ديگر آن است که 35 درصد به دستمزد افراد اضافه شده است.

وي افزود: بايد در موضوع نان تصميم جدي بگيريم و دولت بايد در برخي موارد زيانها را جبران کرده و حق و حقوق نانوايان را بپردازد و متأسفانه عدم توجه دقيق دولت به مشکلات، يکي از گرفتاريهايي است که در حال حاضر وجود دارد. نگاه به نان، موضوعي است که گستردگي ويژه دارد و مجلس يازدهم بايد با نگاه به اين موضوع، دغدغه نان کشور را مرتفع کند.

عسکري، سخنگوي کميسيون کشاورزي مجلس با اشاره به اينکه بايد يکي از مهمترين دغدغههاي مجلس يازدهم، توجه به نان باشد، گفت: متأسفانه در کشور ما دورريز نان زياد است که نياز به فرهنگسازي دارد و از سوي ديگر موضوع قيمت تمام شده نان هم بايد مورد توجه قرار گيرد. در واقع دولت درباره موضوع نان بايد دقت نظر بيشتري داشته باشد و از مزرعه تا سفره برنامهريزي دقيق و حساب شدهاي را در دستور کار قرار دهد.

وي با اشاره به اينکه يکي از دغدغههاي موضوع نرخ واقعي، خريد تضميني است، بيان کرد: اگر ميخواهيم مشکل نانوايان و نان کشور برطرف شود، دولت ميتواند زمينه اشتغالزايي در زنجيره نان را تقويت کند.

اين نماينده مجلس در ادامه با اشاره به اينکه کميسيون کشاورزي به موضوع گندم و نان از مزرعه تا سفره ورود خواهد کرد، اظهار کرد: نگاهمان اين است که نه تنها گندم بلکه ساير محصولات کشاورزي نيز از طريق خريد تضميني عرضه شود. نکته حائز اهميت آن است که در بحث قيمت گندم بايد اقتصاد اين محصول را در دستور کار قرار داده و هزينههاي کاشت، داشت و برداشت را احصا کنيم تا هم کشاورزان به حق و حقوق خود برسند و هم کيفيت نان را ارتقاء دهيم.

عسکري در بخش بعدي گفتههاي خويش با تأکيد بر تعيين متولي نان گفت: نان ميان وزارت جهاد کشاورزي، وزارت صمت و وزارت بهداشت سرگردان است بنابراين بايد به کيفيت اين محصول که ارتباط مستقيم با سلامت مردم دارد، بيشتر بها داده شود و همچنين بايد لزوم ايجاد يک متولي را در دستور کار قرار دهيم.