ارسال به دوست  نسخه چاپي 

شيوع کرونا، انگيزه‌اي براي مصرف نان‌هاي منجمد

ويروس کرونا حدود يک سال است که در کشور شيوع پيدا کرده و متاسفانه جان بسياري از افراد را گرفته است اما در کنار تمام ويژگي‌هاي منفي اين ويروس، يک نکته مثبت هم وجود دارد و آن بروز خلاقيت مردم در زمينه‌هاي گوناگون است. به عنوان مثال امروز شاهد آن هستيم که به دليل شيوع کرونا، مردم نان خود را در منزل پخت مي‌کنند و به همين دليل علاقه بسياري به آموزش نان پيدا کرده‌اند که همين موضوع منجر به برگزاري کلاس‌هاي مجازي آموزش نان براي مردم شده است.

 

اما شواهد نشان ميدهد با شيوع ويروس کوويد 19 در جهان، چگونگي توليد نان، 100 برابر بيشتر از قبل گوگل شده است. افراد ميخواهند بدانند نان مصرفيشان کجا و چگونه توليد شده است و اگر قبول کنيم که ايمنترين مکان براي ما در اين زمان آشپزخانه خودمان است، طبيعي است که اعتمادمان را نسبت به ساير مکانها از دست بدهيم. با تاثيراتي که کوويد 19 داشته است، محصولات غذايي منجمد در زندگي افراد، بيشتر رواج يافتهاند زيرا مردم به محصول توليدي خودشان اطمينان بيشتري دارند و محصولات منجمد نانوايي ميتواند به آنها در اين امر کمک کند.

در چند ماه گذشته اگر براي خريد نان به نانواييهاي حجيم و نيمهحجيم رفته باشيد، حتما متوجه شدهايد که غرفهاي مخصوص نانهاي منجمد تعبيه شده است؛ نان منجمدي که ميتوان آن را در خانه و به سبک خانگي پخت. نکته اينجا است که نان منجمد در ايران از سالها قبل در برخي واحدهاي نانوايي حجيم و نيمه حجيم توليد ميشده اما اين شيوع کرونا بود که فرهنگ مصرف آن را زنده کرد!

توليد نان منجمد و خمير منجمد در کشورهاي اروپايي به ويژه در آلمان، سابقهاي طولاني دارد و اکنون در شهرهاي مختلف استراليا نيز مشاهده ميکنيم که مصرف مردم، عموما نان منجمد است بنابراين با توجه به اين موضوع، ما نيز ميتوانيم روي تنوع توليد نان منجمد در کشور کار کنيم.

به گفته کارشناسان، سالمترين راه براي ذخيره محصولات نانوايي به مدت طولاني، منجمد کردن عميق است. منجمد کردن، طبيعيترين شکل ذخيرهسازي است. بهترين تکنولوژي فريز کردن براي داشتن کيفيت باثبات در توليد محصولات نانوايي منجمد، IQF  يا همان تکنولوژي انجماد سريع است.

متد انجماد عميق و سريع، متدي کاملا ايمن است بدون اينکه هيچگونه افزودني براي افزايش انقضا نياز باشد. براي انجماد سالم محصولات نانوايي، لازم است هر محصول را به صورت جدا و در دماي منفي 40 درجه سانتيگراد، بسيار سريع فريز کنيم. در واقع، بر خلاف باور عموم، محصولات نانوايي فريزري، محصولات غذايي ايمني هستند که براي افزايش تاريخ انقضايشان از هيچگونه نگهدارنده و افزودني استفاده نشده است بنابراين تکنولوژي توليد منجمد، طبيعيترين راه نگهداري براي حفظ تازگي است. محصولات منجمد نانوايي در دماي پايينتر از منفي 18 درجه سانتيگراد نگهداري ميشوند و جلوي رشد ميکروارگانيزمها و فاسد شدن محصولات گرفته ميشود. علاوه بر اين، حمل محصولات منجمد نانوايي راحت است و نميتوان از نظر لجيستيکي و حمل و نقل آنها را با محصولات تازه نانوايي مقايسه کرد؛ تداوم زنجيره سرد در بخش لجيستيک نيز وجود دارد و اين اطمينان را به وجود ميآورد که حمل و نقل محصولات توليدي در کارخانه و ميان شهرها، کشورها و حتي قارهها ادامه پيدا ميکند. اين ويژگي، ويژگي مهم محصولات ناني منجمد است که در انتقال محصولات ميان مناطق مختلف نقش دارد. همچنين بايد يادآوري کنيم که محصولات ناني منجمد، ايمنترين غذاها در ميان محصولات فريزري هستند مگر اينکه داراي منبع پروتئيني خام يا پردازش نشده باشند اما در غير اين صورت فقط کافي است يخزدايي شده و به درستي پخته شوند. اين محصولات به اندازه مرغ و گوشتهاي منجمد خطرناک نيستند مگر اينکه در آنها آلودگي وجود داشته باشد يا در بخش توليد اشتباهي رخ دهد که ميتواند روي کيفيت و ويژگيهاي محصول تاثير بگذارد.

يکي از نکات قابل توجه، اين است که انواع نانهاي حجيم و نيمهحجيم و حتي شيرينيهاي دانمارکي هم به سبک منجمد توليد و عرضه ميشود. به گفته يکي از توليدکنندگان نان حجيم و نيمه حجيم کشور، براي استفاده از خميرهاي منجمد تنها علاقه کافي است و مصرفکننده ميتواند با خريد يک بسته از اين نانها، پخت نان در فر خانگي را تجربه کند.

در پخت نانهاي منجمد، در يک پروسه از توليد، فرايند پخت متوقف شده و توليدکننده به سرعت اقدام به خنک کردن خمير و منجمد کردن آن ميکند البته در اين مسير، کيفيت آرد هم نقش بسزايي دارد تا بتوان در نهايت محصولي مطلوب به مصرفکننده تقديم کرد و اين فرصتي براي کشور است که ضمن فرهنگسازي مصرف نانهاي حجيم و نيمهحجيم، به تنوع در توليد هم کمک ميکند.

خوشبختانه امروز رويکردهاي خلاقيت و نوآوري بيشتر از گذشته در صنف نانوايان حجيم و نيمهحجيم ديده ميشود و اميدواريم که پس از پايان کرونا، با موضوعاتي جديدتر و خلاقيتهاي بيشتر در اين صنف مواجه شويم.

 

مصرف محصولات ناني منجمد و عادات ما

بسياري از عوامل مانند زماني که ما در کار و در ترافيک صرف ميکنيم، عجلهاي که براي رسيدن به جايي يا انجام کاري داريم و البته استرسي که در زندگي روزانهمان وجود دارد و زمان ميبرد تا خودمان را به حالت عادي برگردانيم، باعث ميشود به دنبال راهحلهاي آسان و سريع در مصرف غذا باشيم که اين اتفاق ممکن است در هر بخشي از زندگي روي دهد.  محصولات نانوايي منجمد در سالهاي اخير در بخش محصولات غذايي منجمد ظهور کردهاند. در مطالعات مختلف نشان داده شده که خريد خمير پيتزا و خمير شيريني در بخش محصولات نانوايي طي سالهاي اخير بيشتر شده و مصرف خانگي اين محصولات افزايش يافته است. اين مساله به ما نشان ميدهد که مصرفکننده معمولا به خريد محصولاتي ميپردازد که نميتواند در خانه توليد و مصرف کند. خمير پيتزا، شيرينيها و مافينها از جمله اين محصولات هستند که افراد بيشتر از قبل آنها را خريداري ميکنند. به عبارت ديگر، شيرينيهايي که در گذشته به دست بانوان و در خانه توليد ميشد، شروع به جايگزين شدن با شيرينيهاي صنعتي کردهاند که خمير نازکتري نيز دارند. به دليل جهاني شدن، انواع مافينهاي منجمد را در هتلها ميبينيم و کم کم آنها در حال تبديل شدن به محصولاتي هستند که در خانههايمان و به خصوص در وعده صبحانه مصرف ميکنيم.

علاوه بر اين ما شاهد هستيم که محصولات نانوايي، فروش بسياري در بخش محصولات غذايي منجمد دارند و اين، موضوع جديدي نيست. به هر حال ما علاقه بسياري به محصولات نانوايي داريم و اين موضوع به ما خاطرنشان ميکند که اين اطلاعات حقيقت دارد. مهمترين دليل اينکه چرا مصرفکنندگان به خريد و مصرف محصولات ناني منجمد ميپردازند، راحتي آمادهسازي آن است و اينکه ميتوانند مطمئن باشند زمان زيادي را براي درست کردن آن صرف نميکنند. امروزه تعداد افراد شاغل در خانوادهها در حال افزايش است و سبک زندگي شلوغ ما باعث ميشود به سوي مصرف محصولاتي که ميتوان به راحتي آنها را آماده کرد و در زمان صرفهجويي ميشود، روي بياوريم و اين موضوع صحت دارد که افراد، محصولاتي را که راحتتر استفاده ميشوند، ترجيح ميدهند.

اين موضوع نبايد فراموش شود که افرادي که از محصولات منجمد استفاده ميکنند، افرادي با مشغله زياد هستند و به دليل طول عمر بالايي که اين محصولات دارند و قابليت استفاده راحت و آسان، بسياري از هتلها، رستورانها و حتي کانالهاي خردهفروشي اين صنعت نيز از اين محصولات بهره ميبرند.