ارسال به دوست  نسخه چاپي 

قنادی‌هایی که دیگر چراغشان خاموش شد...

بسیاری از قنادان علی‌رغم اینکه سال‌ها برای این صنف زحمت کشیده‌اند، اکنون یا ورشکست شده‌اند یا در آستانه ورشکستگی قرار دارند؛ قنادی‌هایی که بیشتر هم‌نسل‌های من با آن خاطره داشتند، امروز دیگر تعطیل شده‌اند و قنادانی بعد از نزدیک ‌به پنج دهه کار، خانه‌نشین.

 

این روزها شاهد آن هستیم که در بسیاری از صنوف، ورشکستگی و تعطیلی، تنها گزینه صاحبان کسب و کار است و موضوع قنادی که پیش می‌آید، شغلی که با فرهنگ و آداب و رسوم این کشور گره خورده است، می‌بینیم که چند سالی بود علی‌رغم تلاش‌های اتحادیه، قنادان با معضلی به نام «تامین مواد اولیه» مواجه بودند اما در سال گذشته، کرونا، این ویروس منحوس، شرایط را برای آن‌ها غیرقابل تحمل کرد.

یکی از قنادان پیشکسوت می‌گوید: اوضاع صنف قنادی اصلاً خوب نیست و قنادان برای اینکه بتوانند به تولید ادامه دهند، یا باید از حجم تولید کم کنند یا اینکه نیروهای کارشان را تعدیل کنند که در هر دو صورت برایشان مشکلاتی به وجود می‌آید. این روزها قنادان با سیلی صورت خود را سرخ می‌کنند، قدرت خرید مردم هم پایین آمده و نمی‌توان انتظار این را داشت که مانند سال‌های گذشته مردم شیرینی بخرند برای همین بسیاری از قنادان تصمیم گرفتند از این صنف بروند. هزینه بیمه برای کارگران قنادی در سال جاری ۸۵۰ هزار تومان تخمین زده شد اما در شرایطی که قناد نمی‌تواند مانند سال‌های گذشته به تولید کیک و شیرینی بپردازد، چگونه می‌تواند هزینه بیمه کارگر خود را پرداخت کند؟ در این شرایط تولید برای قنادان به صرفه نیست مگر آنکه یا از پرداخت بیمه سرباز زنند یا شرایط خاصی برای تولید خود ایجاد کنند. از سوی دیگر هزینه مواد اولیه نیز باری مضاعف بر دوش قنادان گذاشته است به گونه‌ای که برای خرید مواد اولیه باکیفیت، چند برابر قیمت آنچه را می‌فروشند، باید پرداخت کنند بنابراین در این شرایط قناد نمی‌تواند آن‌طور که دلش می‌خواهد، کام مردم را شیرین کند.

قنادان انتظار داشتند در سالی که متاثر از شیوع کرونا در جامعه است، مسئولین کمی بیشتر به فکر این صنف باشند. یک کارگر قنادی در این باره می‌گوید: دولت اعلام کرد که قنادی‌ها دو هفته تعطیل باشند، در آن شرایط کارفرما هم اعلام کرد هزینه کارگران خود را برای این دو هفته پرداخت نمی‌کند! در مجموع شرایط بسیار سختی را سپری می‌کنیم و به همین دلیل است که خیلی از قنادان دوام نمی‌آورند و قنادی‌هایی که زمانی کام مردم را شیرین می‌کردند، دیگر تعطیل شده‌اند.

همان‌طور که گفته شد، در کنار قناد‌ی‌ها، بسیاری از دیگر صنوف هم در آستانه ورشکستگی قرار گرفته‌اند و به نظر می‌آید اگر بخواهیم رونق اقتصادی را در بنگاه‌های کوچک شاهد باشیم، باید بیش از گذشته چاره‌اندیشی کرد.