ارسال به دوست  نسخه چاپي 

کوويد 19 چه تاثيري بر تجارت غلات گذاشته است

به گزارش نگاه هستي و به نقل از ميلر، کوويد 19 اختلالاتي را در اقتصاد و تجارت جهاني ايجاد کرده است در نتيجه، توليد و مصرف در بسياري نقاط جهان به صورت عقب‌گرد بوده است. آيا اين سختي‌ها در بازار غلات نيز به همين مقدار بوده است؟

 

در طول کنفرانس از راه دوري که در تاريخ 22 سپتامبر برابر با اول مهرماه برگزار شد، گروهي از آناليزگران Rabobank از نقاط مختلف جهان به شناسايي 7 ناحيه مهم و تغييرات قابل توجه و بلندمدت ناشي از پاندمي کوويد 19 براي بخش غلات پرداختند. در حالي که بعضي از تغييرات هنوز بايد مورد ارزيابي قرار بگيرد، تغييراتي نيز وجود دارند که نميتوان تاثير آنها را ناديده گرفت.

در ميان اين تغييرات ميتوان افزايش مداخلات دولتها، تغيير در رفتار مصرفکننده و افزايش نگرانيها در مورد ايمن بودن غذا را نام برد. مصرفکنندگان هميشه به دنبال اين هستند که بعد از زمان سختي، براي خود ذخايري داشته باشند تا دچار کمبود نشوند. در اين سال، ما شاهد بوديم که کشورهاي واردکننده غلات، دچار ترس براي تامين نياز مردمشان شدند و به همين دليل انبارهاي ذخيرهاي را ساختند تا از ميزان نگرانيهاي ناشي از کوويد 19 بکاهند. دولتهاي کشورهاي صادرکننده نيز تلاش کردند تا براي حفظ ذخاير خود و اينکه بتوانند نياز مردم خود را با خيال راحت تامين کنند، محدوديتهايي در ميزان صادرات ايجاد نمايند تا جلوي افزايش قيمت را در کشورهايشان بگيرند.

يکي از اين تغييرات، تغيير ميزان ماليات و سهميه صادرات از سوي کشور روسيه بود. اين کار به گفته مقامات اين کشور براي محدود کردن تورم قيمت غذا صورت گرفته است. اين محدوديتهاي صادراتي تاثير بسياري در بازار داشت به گونهاي که در دسترس بودن روسيه در بازارهاي صادراتي را غيرقابل پيشبيني کرد.

واقعيت اين است که روسيه با اجراي محدوديتها و ماليات، در ايجاد اخلال در بازار گندم سابقه دارد اما تفاوتي که در اينجا ميتوان به آن اشاره کرد، اين است که امروز روسيه در بازار صادارت گندم، پيشرو است. تا چند وقت اخير، پيشبيني ميزان صادرات گندم روسيه نزديک به 40 ميليون تن بود اما در موقعيتي که امروزه به وجود آمده است، نميتوان اين عدد را به طور دقيق و قطعي بيان کرد.

همچنين قبل از اعلام وضع ماليات از تاريخ 15 فوريه 2021، مسئولين مربوطه، چک کردن محمولههاي صادراتي را آغاز کرده بودند (پروسهاي که تا 10 روز به طول ميانجامد) بنابراين روند صادرات را کمي کند کردند.

حمل و نقل در بندرهاي روسيه در زمستان معمولا آسان نيست و امسال هم وضعيت به همين شکل بود و شرايط نامطلوب آب و هوايي در مدت اخير، باعث شد قيمت حمل هر تن گندم کمي بالا برود.

اما اين وضعيت امروز چگونه روي قيمت گندم انعکاس مييابد؟

تحميل فشار بر قيمتهاي FOB روسيه

تحميل فشار بر قيمتهاي CPT روسيه به همراه محدود شدن فروش کشاورزان (حداقل در حال حاضر)

افزايش ناگهاني در همه قيمتهاي CIF

شک و شبههها در مورد قوانين صادراتي روسيه در حال حاضر باعث شده تا ديگر مبداها نيز پشت فرمان بنشينند و به راحتي بتوانند فروش خود را انجام دهند. در مناقصه GASC اخير، روماني و اوکراين غلبه داشتند اما بازارها به اين دليل نگران کاهش ميزان ذخاير هستند که محصول گندم روماني 40 درصد در اين فصل نسبت به فصل گذشته کاهش پيدا کرده و محصول گندم اوکراين نيز در سال جاري دچار 10 درصد کاهش شده است. گندم استراليا نيز تقاضاي بالايي دارد و اين کشور در سالي که گذشت توليد خوبي را تجربه کرد. در همين حال، بيش از 100 کشتي در بندرهاي آرژانتين منتظر بارگيري هستند اما با اعتصابهاي به وجود آمده، آسيابانان برزيلي بسيار نگران وضعيت خود هستند.

اتحاديه اروپا اما براي بسياري از مقاصد، يک مبدأ ارزان بود. آينده گندم نرم آمريکا نيز بسيار متغير است و اخباري که اخيرا در بازار جهان منتشر شده، باعث شده تا قيمتها در بازار جهاني بالا برود.

چيزي که در وضعيت کنوني اهميت دارد، اين است که بازيکنان بازار بايد وضعيت کنوني را تغيير دهند و اين کار به آنها اجازه خواهد داد تا مزاياي بسياري را از بازار مريض کنوني به دست آورند!