ارسال به دوست  نسخه چاپي 

در همايش ارائه نيازهاي فناورانه ماکاروني، نان و غلات بررسي شد:

تقويت مشارکت توليدکنندگان و شرکت‌هاي دانش‌بنيان

همايش دو روزه ارائه نيازهاي فناورانه ماکاروني، نان و غلات، به همت کانون هماهنگي دانش، صنعت و بازار (زنجيره گندم، آرد و نان) در مرکز نوآوري صنعت غذاي کشور در اسفندماه سال جاري برگزار شد و شرکت‌هاي توليدکننده در زمينه نان، ماکاروني، دستگاه پخت نان و شيريني، دستگاه‌هاي نمونه‌بردار و تجهيزات آزمايشگاهي در اين رويداد حضور داشتند.

 

در اين نشست دو روزه، هريک از شرکتها به بيان نيازهاي خود پرداختند تا شرکتهاي نوآورانه و استارتآپها بتوانند براي رفع نياز توليدکنندگان زنجيره گندم، آرد، نان و صنايع وابسته اقدام کنند. گفتني است اين همايش دو روزه به صورت آنلاين از شبکه اينترنتي آپارات پخش شد و توانست حدود 14 هزار نفر مخاطب را که اغلب آنها شرکتها و استارتآپهاي نوآورانه هستند، جذب نمايد. در آغاز اين همايش، شماري از مسئولين به سخنراني پرداختند تا افتتاحيه اين مراسم با ديدگاههاي مسئولين و دست اندرکاران زنجيره گندم، آرد و نان همراه باشد.

 

مرکز نوآوري صنعت غذا، بنيادي براي چالشهاي زنجيره گندم، آرد و نان

دکتر عليرضا کريمي، رئيس کانون هماهنگي دانش، صنعت و بازار زنجيره گندم، آرد و نان، در آغاز اين همايش گفت: مقوله غذا، بسيار جدي و حساس است بهخصوص نان که در تاريخ ما همواره به عنوان يک مسأله حساس و اجتماعي به آن نگاه شده است.

وي افزود: با ايجاد مرکز نوآوري و فناوري غلات، بستري جهت تعاملات گفتماني در راستاي رفع مشکلات صنعت نان فراهم شده است.

کريمي ادامه داد: از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري تشکر ميکنيم که با راهاندازي مرکز نوآوري و فناوري غلات، اين قدم را براي صنعت غذا و نان برداشته است.

 به گفته وي، راهاندازي اين مرکز، بستري براي تعاملات در جهت رفع مشکلات صنعت نان است تا خلاقيت و دانش در اين صنعت به کار گرفته شود.

 

صنعت گندم، آرد و نان، نيازمند نوآوري است

عباس ارشدي، مديرکل غله و خدمات بازرگاني استان تهران هم در اين همايش گفت: وظيفه شرکت بازرگاني دولتي ايران و به تبع آن ادارات کل غله استانها، تأمين، ذخيرهسازي و توزيع کالاهاي اساسي است که مهمترين آن، گندم و آرد است.

وي با اشاره به ضرورت تعامل بخش دانشبنيان با زنجيره گندم، آرد و نان و بهرهگيري از ايدههاي نو در اين صنايع مهم و حساس بيان کرد: زنجيره گندم، آرد و نان، زنجيرهاي بسيار قوي و محکم است و بايد به مرور اين زنجيره را از بخش سنتي خارج کنيم و تأمين، توليد و ذخيرهسازي و نيز توزيع گندم، آرد و نان در اين زنجيره بايد اصلاح گردد.

ارشدي در ادامه درباره ميزان توليد و مصرف گندم در استان تهران گفت: به طور ميانگين سالانه 120 تا 150 هزار تن گندم در استان تهران خريد تضميني ميشود. اين در حالي است که در طول يک سال ميزان نياز مصرفي استان تهران به يک ميليون و 300 تا يک ميليون و 400 هزار تن ميرسد. بر اين اساس بخش عمدهاي از نياز استان تهران از ساير نقاط کشور تأمين ميگردد که البته امسال از محل واردات گندم و اختلاط با گندمهاي داخلي، کسري و کمبود استان تهران نيز مرتفع گرديد.

وي در بخش ديگري از گفتههاي خويش به نقش سيلوي تهران اشاره کرد و گفت: با توجه به قدمت 85 ساله سيلوي تهران، با همکاري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و شرکت بازرگاني دولتي ايران، از پتانسيل سيلو استفاده نموده و بخشي از آن را به مرکز نوآوري و کسب و کارهاي نوين در بخش صنعت غذا تبديل کرديم که البته اولويت ما زنجيره گندم، آرد و نان است.

مديرکل اداره غله و خدمات بازرگاني استان تهران ادامه داد: در واقع هدف از ايجاد مرکز نوآوري و فناوري غلات، استفاده از ايدههاي جديد در حوزه گندم، آرد و نان است. به گفته وي، مرکز نوآوري صنعت غذا، بستري براي جوانان فعالي است که از حوزه آکادميک دانشگاهي خارج شده و داراي ايدههاي نو هستند تا به اين شيوه شاهد رشد ايدهها باشيم.

 

ايجاد مرکز نوآوري و فناوري غذا، ضرورت زنجيره توليد نان بود

معاون اقتصادي بيت رهبري و عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام هم که سخنران ويژه اين همايش بود، گفت: متأسفانه امر خيلي مهمي که در ذهنها آسيبرسان شده، اين است که چون سوبسيد به صنعت گندم، آرد و نان عرضه ميشود، نوع اين صنايع بيارزش است. زماني که بحث هدفمندي يارانهها به ميان ميآيد، عدهاي با کجسليقگي به دنبال حذف يارانه هستند اما بايد به اين موضوع توجه شود که جهت يارانه اهميت دارد تا آن صنعت نيز با تخصيص يارانه، همهجانبه رشد کند.

آقامحمدي بيان کرد: اگر بخواهيم بهرهوري را بالا ببريم، جز از طريق زنجيرهها امکانپذير نيست. اگر فقط بهرهوريها به طور اصولي مورد بهرهبرداري قرار گيرند، تا مدت زمان 8 سال امکان رشد 8 درصدي بدون سرمايهگذاري جديد در کشور فراهم خواهد بود منتها متأسفانه منابع در کشور هدر رفته و به شکلهاي مختلف تبديل به دورريز ميشود.

وي اضافه کرد: نان و صنايع وابسته به نان، بخش مهمي از تغذيه مردم را تشکيل ميدهند و در پيشگيري از بيماريها، ميتوانند خدمات شاياني داشته باشند منتها نيازمند پژوهش، تحقيقات و سرمايهگذاري زيرساختي هستند.

آقامحمدي در ادامه با تاکيد بر اينکه بايد فضاي کسب و کار را براي توليدکنندگان نانهاي صنعتي در کنار نانهاي سنتي نيز فراهم کنيم، اظهار کرد: چرا فروشگاههاي نان صنعتي در کنار نان سنتي ايجاد نمي‌‌شود و تفکيکسازي در اين حوزه صورت ميگيرد؟ بايد فضايي فراهم شود تا مردم به سلامتکده نان وارد و براي خريد و تکميل سبد مصرفي نانشان، قدرت انتخاب داشته باشند.

عضو تشخيص مصلحت نظام در بخش ديگري از گفتههاي خويش با بيان اينکه ايجاد مرکز نوآوري و فناوري غلات، اقدام مهمي است به شرط آنکه بسترهاي لازم نيز فراهم گردد، گفت: متأسفانه صنف نان، کم و اين رشته کوچک ديده ميشود؛ بايد نگاهمان را عوض کنيم و زماني اين نگاه تغيير خواهد کرد که صاحبان رشته، نگاه خودشان را تغيير دهند.

وي با بيان اينکه بايد فضاي اصلاح مشکلات گندم، آرد و نان در کشور فراهم و با همکاري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري گرهها باز شود، افزود: دو پيشنهاد در اين زمينه مطرح است. نخست اينکه نان را پزشکي کنيم و دوم اينکه در يکي از محلات آسيبپذير تهران، طرح تغيير نوع يارانهدهي نان را اجرايي کنيم.

به گفته وي، بايد با ايجاد بستر تعامل و همفکري ميان زنجيره گندم، آرد و نان و برگزاري نشستها و جلسات، مشکلات و دغدغهها دستهبندي و در راستاي اصلاح آن نيز گامهاي اساسي برداشته شود.

 

در سال آينده شاهد حمايتهاي نوآورانه از زنجيره گندم، آرد و نان خواهيم بود

در ادامه، حيدري، معاون برنامهريزي شرکت بازرگاني دولتي ايران و عضو هيأت مديره کانون هماهنگي دانش، صنعت و بازار زنجيره گندم، آرد و نان گفت: با توجه به اينکه ايران مقام اول را در زنجيره گندم، آرد و نان در غرب خاورميانه دارد بنابراين در زمينه زيرساختها، توجه لازم به صنعت گندم، آرد و نان کشور نشده است.

وي افزود: راهاندازي مرکز نوآوري و فناوري غلات، اقدامي مثبت است که از سوي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري صورت گرفته است، در واقع اين مرکز، بستر فناوري، نوآوري و استفاده از قابليتهاي جديد را در صنعت گندم، آرد و نان ايجاد ميکند که اقدامي قابل تقدير است.

معاون برنامهريزي شرکت بازرگاني دولتي ايران با اشاره به اشتغال مستقيم افراد در زنجيره گندم، آرد و نان بيان کرد: حدود 2 ميليون نفر به صورت مستقيم در زنجيره گندم، آرد و نان اشتغال دارند. 25 ميليون تن ظرفيت آسياباني در کشور حاکم است و بيش از 50 درصد از صنعت آرد ايران از بالاترين تکنولوژي روز دنيا برخوردار است.

وي ادامه داد: در صنعت سيلو نيز امروز حدود 22 ميليون تن ظرفيت نگهداري استاندارد در کشور ايجاد شده است و بيش از 145 هزار واحد توليدکننده نان و ساير مشتقات هم داريم. در بخش کشاورزي نيز حداقل در گندم 6 ميليون هکتار سطح زير کشت داريم و سالانه 550 هزار کشاورز به ما گندم ميفروشند.

حيدري در ادامه درباره گردش مالي در صنعت گندم، آرد و نان اظهار کرد: گردش مالي بيش از 250 هزار ميليارد توماني در زنجيره گندم، آرد و نان کشور داريم و نياز است در همه حلقههاي اين زنجيره، فناوري ايجاد گردد و نيز بايد در استراتژي اين زنجيره خصوصاً در بخش نان، تغييراتي اساسي ايجاد گردد.

معاون برنامهريزي شرکت بازرگاني دولتي ايران تاکيد کرد: متأسفانه اين زنجيره اسير سياستهاي تثبيت قيمت شده، اگرچه ما معتقديم استمرار يارانه براي مصرفکننده نياز است اما همين يارانه متأسفانه محدوديتهايي را براي زنجيره ايجاد کرده است. سالها است که اين سياست در صنعت گندم، آرد و نان اجرايي ميشود و نيز ضرورت دارد که روي اين سيستم، تجديد نظر صورت گيرد. تلاش ما اين است که در سال آينده استارت جهتگيري حمايتي از زنجيره صورت گرفته و بسترهاي آزادسازي اين زنجيره در کشور فراهم گردد.

عضو کانون هماهنگي دانش، صنعت و بازار زنجيره گندم، آرد و نان در پايان گفت: بايد در مرکز همه استانها، مرکز نوآوري ايجاد گردد تا بتوانيم صد درصد اين زنجيره را پوشش دهيم. ما براي همه حلقههاي اين زنجيره برنامه داريم که از طريق کانون هماهنگي دانش، صنعت و بازار زنجيره گندم، آرد و نان پيگيري خواهيم کرد.

 

ضرورت تقويت زيرساختهاي بازار توسعه نان

دکتر مجدالدين، مديرکل دفتر هماهنگي دانش، صنعت و بازار معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري نيز در اين همايش با تاکيد بر اينکه ايجاد شبکه و ساختار در حوزه نان ضرر دارد، بيان کرد: ايجاد مرکز نوآوري و فناوري غلات و نيز آکادمي ملي نان ايران، از اين دست اقداماتي است که ميتواند حوزه نان را کنار هم و متصل به هم برقرار سازد.

وي با اشاره به اينکه سه هدف اساسي در حوزه سلامت و امنيت غذايي، نيازمند بررسي است، گفت: ما در حوزه سلامت و امنيت غذايي، سه هدف اساسي را در نظر گرفتهايم. نخست توليد نان کافي، دوم فراگيري و دسترسي مناسب به نان و هدف سوم نيز توليد نان باکيفيت که اساس کار سلامت است.

مجدالدين با بيان اينکه توسعه بازار نان و صادرات آن، منجر به توسعه اشتغال خواهد شد، تصريح کرد: در توسعه بازار نان و صادرات آن، 12 طرح را پيشبيني کردهايم که تعدادي از آنها در دستور کار است.

مديرکل دفتر هماهنگي دانش، صنعت و بازار معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري با بيان اينکه کانون هماهنگي دانش، صنعت و بازار زنجيره گندم، آرد و نان، از موفقترين کانونهاي حال حاضر است، اظهار کرد: يکي از موفقترين کانونهايي که توانست اولين مرکز نوآوري را تأسيس کند، کانون غلات بوده و اين الگوسازي را به عنوان نمونه موفق معرفي ميکنيم. يکي از اقدامات شايسته اين کانون نيز قدرداني از زحمتکشان کل زنجيره گندم، آرد و نان بوده است.

 

لزوم ورود استارتآپها به صنعت آرد و نان

غلامرضا مظاهري، سردبير نشريه نگاه هستي هم به عنوان کارشناس اين حوزه در روز دوم اين همايش به سخنراني پرداخت و ضمن تاکيد بر لزوم آزادسازي زنجيره گندم، آرد و نان گفت: به جهت سهولت بيشتر کارها، امروز با توجه به شرايط سهميهبندي در اين حوزه، نياز است در صنايع وابسته به آرد و نان نيز به سوي نوآوري گام برداريم هرچند که سامانه فروش آرد، نخستين گام را در مسير نوآوري در اين زنجيره برداشت.

وي با بيان اينکه در حال حاضر در استان تهران روزانه حدود 50 هزار کيسه آرد يارانهاي نوع يک توزيع ميشود، تصريح کرد: اگر بتوانيم شرکتهاي استارتآپي را در زمينه آردرساني از کارخانه به نانوايي فعال کنيم، نقش مهمي در نوآوري در زنجيره آرد و نان خواهيم داشت.

اين کارشناس صنعت آرد و نان کشور بيان کرد: خوشبختانه شرکت بازرگاني دولتي، اقداماتي را براي نوآوري در زنجيره آرد و نان در دستور کار دارد که در حال حاضر، لازمه اين صنعت است و امروز خوشبختانه توانسته در ساماندهي خريد راحت آرد براي نانوايان، مزيتهاي فراواني داشته باشد.

 

نانواييهاي سنتي، بازاري براي شرکتهاي دانشبنيان هستند

دکتر آرش طاهري، معاون مرکز پژوهشهاي غلات نيز در روز دوم با بيان اينکه 45 درصد انرژي از طريق نان تامين ميشود، تصريح کرد: 93 درصد نان مصرفي کشور، سنتي است و اين مزيت نيز براي شرکتهاي دانشبنيان وجود دارد که بتوانند به 80 هزار واحد نانوايي خدماترساني کنند.

 وي افزود: يکي از مواردي که ميتواند به شرکتهاي دانشبنيان در زمينه خدمترساني به نانوايان کمک کند، اين است که شاخصههاي مهم مواد اوليه، نيروي انساني، ماشينآلات و تجهيزات را در اين صنعت شناسايي کنيم که ميتواند بازار خوبي را براي شرکتهاي دانشبنيان به همراه داشته باشد. هرچه نيروي انساني در واحدهاي نانوايي سنتي ماهرتر شود، کيفيت نان نيز افزايش پيدا خواهد کرد.

طاهري ادامه داد: از سوي ديگر ماشينآلات و تجهيزات داراي استاندارد، امروز از نکات قابل توجه در نانواييها است. تنورهاي حرارت غيرمستقيم، استاندارد لازم را براي بهرهگيري در نانوايي دارند اما اينکه چرا نانوايان نميتوانند از اين دستگاهها عليرغم استاندارد استفاده کنند، جاي بررسي دارد.

معاون مرکز پژوهشهاي غلات در پايان گفت: با برنامهريزي از طريق اين شاخصهها، ميتوانيم وضعيت توليد نان در کشور را به واسطه شرکتهاي دانشبنيان ساماندهي کنيم.

 

طرح بيش از 27 نياز فناورانه در اين رويداد

در پايان، فرجاديان، رئيس مرکز نوآوري صنعت غذا با اشاره به رويداد دو روزه ارائه نيازهاي فناورانه صنعت ماکاروني، نان و غلات که در مرکز نوآوري صنعت غذا برگزار شد، گفت: در اين رويداد، بيش از 27 نياز فناورانه از سوي شرکتهاي بزرگ ارائه شد و با ثبت نام بيش از صد شرکت دانشبنيان، اميد است به اين نيازها پاسخ داده شود.

وي با اشاره به اينکه برگزاري چنين رويدادهايي، نقش مهمي در صنعت غذايي کشور ايفا ميکند، بيان کرد: به زودي شاهد چنين رويدادهايي در بخشهاي ديگر صنعت غذا نيز خواهيم بود.