ارسال به دوست
نسخه چاپي
آزاد شدن قیمت نان و مشکلات نانوایان سنگک
همانطور که میدانیم، ایران از نظر تنوع نان بینظیر است و در کمتر کشوری تنوع و میزان مصرف نان به ایران میرسد. این در حالی است که در بین تمام نانهای سنتی، سنگک به دلیل نوع خاص پخت آن، به نان ملی ایران شهرت دارد و طبق نظر بسیاری از مورخان، تاریخچه پیدایش این نان به صدها سال قبل برمیگردد.
بر این اساس با توجه به خاص بودن این نان، پخت آن نیز با مشکلاتی روبهرو است که در این گزارش به آنها میپردازیم. نوری، یکی از نانوایان سنگک تهران در خصوص مشکلات و چالشهای نانواییهای سنگک به نگاه هستی گفت: یکی از بزرگترین مشکلات ما، مشکل آرد است. سهمیه ما اندک بوده و آرد بسیار کمی دریافت میکنیم و متأسفانه بهموقع هم به دستمان نمیرسد و گاهی ممکن است چند روز نانوایی تعطیل باشد تا آرد به دستمان برسد. وی افزود: مشکل بعدی ما، کیفیت پایین آرد است که این موضوع در روند پخت و کیفیت نان بسیار تأثیرگذار است. به اعتقاد نوری، آزادسازی قیمت نان برای همه مناطق و محلات تهران و شهرستانها، نمیتواند مناسب باشد چراکه همه اقشار جامعه، توان خرید نان با قیمت آزاد را ندارند. غلامی، دیگر نانوای سنگک در مورد مشکلات این صنف گفت: مشکل اساسی و جدید، ما کارتخوانها هستند که ما را به شدت با چالش روبهرو کرده و مشکلاتی را به مشکلات قبلیمان اضافه کردهاند! وی در خصوص آزادسازی قیمت نان توضیح داد: اگر کیفیت نانها متناسب با قیمت آن بالا برود و نان آزاد شود، اتفاق خوبی است اما اگر قیمت نان افزایش یابد و کیفیت آرد و نان همچنان ضعیف باشد، به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست چراکه مردم باید نان بیکیفیت را با قیمت بالا خریداری کنند. در ادامه این گزارش، دهقانی، نانوای سنگکپز پایتخت در خصوص معضلات نانوایان سنگک کشور اظهار کرد: یکی از اساسیترین مشکلات ما، نبود کارگر ماهر و کاربلد است. کارگر نانوایی سنگکی باید دارای مهارت باشد و مثل نانواییهای دیگر، فقط یک ربات برای پای دستگاه نیاز نیست. اما مسأله این است که اگر کارگری با شرایط ذکر شده هم پیدا شود، دستمزد بالایی میخواهد که آن نیز از عهده کارفرما خارج است چون با این نرخ نان، تأمین دستمزد یک کارگر نانوایی سنگک به میزان روزانه 500 هزار تومان، ممکن نیست. این نانوا افزود: اگر کیفیت آرد خوب بود و قیمت نان بیشتر میشد، صرفه اقتصادی داشت و آن زمان پرداخت دستمزد بالا به کارگر باتجربه و ماهر، امکانپذیر بود اما با شرایط حاکم، عملاً نمیتوان کاری از پیش برد. دهقانی گفت: در حال حاضر قیمت خمیرمایه 750 هزار تومان است در صورتی که وقتی سنگک 2 هزار تومان بود، قیمت خمیرمایه 180هزار تومان بود! قیمت بهبوددهندهها نیز افزایش یافته است و بسته 800 گرمی که قبلا حدود 70 هزار تومان هزینه داشت، در حال حاضر با قیمتی حدود 250 هزار تومان باید خریداری شود. نایلون نیز از قیمت 15 هزار تومان به 50 هزار تومان رسیده است و کار نانوایی دیگر عملاً هیچ سودی ندارد. احمدی، دیگر نانوای سنتی نیز در خصوص مشکلات و معضلات نانوایان سنگک در یافتن کارگر گفت: در صنف ما، قانونی وجود ندارد و پیدا کردن کارگر از طریق فضای مجازی (تلگرام) انجام میشود و امروز کارگر را سر کار میآوریم اما از فردا گوشی خود را خاموش کرده و نانوا را با مشکلات بسیار روبهرو میکند. کرمی، نانوای دیگری در شرق تهران در ادامه اظهار کرد: مشکل اساسی ما، کمبود و بیکیفیتی آرد است. با وجود مشتری زیاد، سهمیهها کم است و به همین دلیل مشتریها وقتی میبینند که نان کمتر پخت میشود، تصور میکنند نانوایان آردفروشی میکنند که این تصوری کاملاً غلط است و تنها دلیل پخت کم نان، کم بودن سهمیه آرد است . وی همچنین یکی دیگر از مشکلات نانوایان را جریمههای سنگین وزارت بهداشت عنوان کرد و افزود: یکی از مواردی که اکثر قریب به اتفاق نانوایان سنتیپز با تنور دستگاهی را با مشکل روبهرو کرده، شستوشوی دستگاه با جوش شیرین است که پس از بازدید، اگر متوجه این موضوع بشوند، نانوا را جریمه میکنند که در نان جوش شیرین زده و هرچه هم توضیح دهیم که برای شستوشو از جوش شیرین استفاده شده و در نان سنگک که با دست عمل میآید، نمیتوان جوش شیرین زد، برایشان قابل قبول نیست و بابت این موضوع، جریمههایی حدود 10 میلیون تومان لحاظ میکنند! راهحلی هم برای شستوشوی دستگاهها با مواد بیضرر ارائه نمیکنند و اگر این مبلغ پرداخت نشود، سهمیههای آرد را قطع میکنند! کرمی در خصوص آزاد شدن قیمت آرد و نان هم گفت: من موافق آزادسازی قیمت نان نیستم چراکه بسیاری از افراد، توانایی خرید نان با قیمت حدود 8 تا 10 هزار تومان را ندارند و در حال حاضر که نان 2 هزار تومان است هم گاهی افرادی مراجعه میکنند که حتی توان پرداخت همین مبلغ را هم ندارند و ما بر حسب وجدان و انساندوستی، نان صلواتی به این افراد میدهیم. اگر آزادسازی و افزایش قیمت نان صورت بگیرد، این افراد که حتی توانایی خرید یک قرص نان را ندارند، چگونه باید امرار معاش کنند؟ شیخی یکی دیگر از نانوایان سنگک در ادامه این گزارش بیان کرد: مهمترین مشکل ما نانوایان خصوصاً در رسته نان سنگک، بهکارگیری تعداد بیشتر کارگر، مشکل دستمزد کارگران و افزایش قیمت آب، برق و گاز و همچنین هزینه خوراک کارگران در طول روز است که اگر همه این هزینهها محاسبه شود، برای صاحب نانوایی حتی به اندازه یک حقوق کارگر هم سود نمیماند. صفاری، نانوای دیگر نیز در خصوص مشکلات نانوایان سنگک اظهار کرد: مشکل نان سنتی در ایران، مشکل گندم نامرغوب است که زنجیروار سبب تولید آرد بیکیفیت میشود و همین آردها را باید برای تولید نان استفاده کنیم که در نتیجه نانمان بیکیفیت، نامرغوب و ناسالم میشود. به اعتقاد صفاری، ارزانترین خوراکی در حال حاضر، نان است که اگر افزایش قیمت هم پیدا کند، باز از کیک و کلوچه ارزانتر است و 90 درصد نانوایان با آزادسازی نان موافق هستند. خبرنگار: لیلا صنوبری