ارسال به دوست  نسخه چاپي 

سیدمحمدرضا مرتضوی، رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور:

40 سال است که 90 میلیون تن غله کشور گم شده، حلقه مفقوده کجا است؟!

در پی اعلام این خبر از سوی محمد جلال، مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی کشور مبنی بر اینکه بر اساس رصد داده‌های کارتخوان‌های هوشمند، روزانه 5 هزار تن آرد یعنی حدود 50 میلیون قرص نان در نانوایی‌ها گم می‌شود، گفت‌وگویی داشتیم با سیدمحمدرضا مرتضوی، رئیس انجمن آردسازان کشور تا نظر این مسئول صنف را که تجربه چهل‌ساله در حوزه آرد و نان دارد، در این راستا جویا شویم.

 

وی با بیان اینکه روایت مشاور وزیر اقتصاد، حرف جدیدی نیست و مسئولین قبلی نیز به این موضوع اذعان می‌نمودند، گفت: 40 سال است که 90 میلیون تن غله کشور گم شده، حلقه مفقوده کجا است؟! چرا بازرسی‌ها و کنترل‌‌ها پاسخگو نبوده است؟!

مرتضوی افزود: با اینکه تکرار مکررات است و در اکثر مصاحبه‌ها به این موضوع اشاره شده است، متذکر می‌شوم که ما به عنوان صنف و صنعت پس از اتمام جنگ تحمیلی، خواستار حذف یارانه از حوزه آرد و نان شدیم اما متأسفانه این روش غلط حمایتی، تا کنون تداوم یافته است. روشی که در آن از زارع تا نانوا، کسی از شرایط موجود راضی نیست و یارانه‌ای که سالانه بخش زیادی از بودجه به آن تعلق پیدا می‌کند، به سفره مردم نمی‌‌رسد. ما بارها گفتیم و باز هم می‌گوییم که بهترین راهکار با توجه به تأکید رهبری، سپردن کار مردم به خود مردم است. اینکه چرا دولت‌ها اصرار به دخالت در امور دارند، جای سؤال است!

رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور ادامه داد: دولت 100 هزار میلیارد تومان یارانه می‌دهد، 2 میلیون تن آرد هم گم می‌شود! پس خروجی این همه نهادهای نظارتی و بازرسی چه بوده است؟! ما بارها راهکار و راه حل جلوگیری از اتلاف سرمایه ملی و حمایت واقعی از مردم را گفتیم اما دولت اجرا نمی‌کند. برنامه‌ای که دولت برای کنترل در این سال‌ها اجرا کرده، نتیجه‌اش چه بوده است؟! این همه بگیر و ببند، نتیجه‌اش شده اینکه امسال رسانه‌ای شد که 2 میلیون تن آرد و 5 هزار قرص نان گم شده است! برنامه دولت چیست؟! آیا نظارت و کنترل و تأکید بر ثبات قیمت نان که یکی از فاکتورهای سبد غذایی مردم است، موجب بهبود وضعیت اقتصادی خانوار در ایران می‌شود؟ افزایش افسارگسیخته قیمت گوشت، مرغ و لبنیات چطور کنترل می‌شود؟ در این 40 سالی که 90 میلیون تن غله کشور گم شده، مسئولین کجا بودند؟!

مرتضوی با بیان اینکه آرمان‌های انقلاب و تأکید امام خمینی در انقلاب، افزایش سطح رفاه اجتماعی و عزت مردم ایران بوده است و امروز نیز رهبری همواره بر کاهش تصدی‌گری دولت تأکید دارد، تصریح کرد: اطمینان دارم عزیزانی که در مصدر قدرت هستند، از وضعیت اقتصادی حاضر در کشور راضی نیستند و کنترل تورم از اهداف مهم دولت است اما باید شهامت اصلاح را داشته باشند. دولت اگر می‌خواهد از مردم در این شرایط سخت اقتصادی حمایت کند، یارانه را مستقیم به مردم پرداخت کند، سیاست‌های توسعه‌ای و ترویجی برای بهبود عملکرد کمی و کیفی تولید غلات خصوصاً گندم را در کشور با گماردن نیروهای متخصص و دلسوز در رئوس مرتبط، اجرایی کند و نرخ را در حوزه آرد و نان یکسان کند و مطمئن باشد فضای رقابتی ایجاد شده در نتیجه اجرای این تصمیم درست، منجر به رشد و شکوفایی عملکرد تولیدی و اقتصادی در تمام حلقه‌های زنجیره تولید آرد و نان از مزرعه تا نانواخانه می‌شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر دخل و خرج نانواخانه انطباقی ندارد، اظهار کرد: یک دکان نانوایی اگر 400 کیلو نان بپزد و بفروشد کیلویی 5 هزار تومان، دخل روزانه‌اش می‌شود 2 میلیون تومان یعنی ماهی 60 میلیون تومان که با احتساب 15 درصدی که دولت کمک می‌کند، خوش‌بینانه می‌شود 70 میلیون تومان. آیا با توجه به وضعیت تورم و افزایش چندین برابری دستمزد و هزینه‌های جاری، امکان دارد یک نانوایی با ماهی 70 میلیون تومان بتواند دوام بیاورد؟ نانوا مایل به خلاف نیست اما امکان اداره واحد صنفی با عددهای یاد شده وجود ندارد. اگر نرخ یکسان شود، نان می‌شود کیلویی 18 هزار تومان، دخل نانوا می‌شود ماهی 300 میلیون تومان و متصدی به راحتی پول کارگر فنی و غیره را پرداخت می‌کند و نان مأکول عرضه می‌شود. در شرایطی که قیمت یک کیلو برنج 150 هزار تومان است و مردم شوک افزایش هزینه انواع اقلام را تجربه می‌کنند، اصرار برای ثابت نگه داشتن نان، محلی از اعراب ندارد.

رئیس انجمن آرسازان کشور در پایان گفت: چند ماه قبل همه کارخانه‌های کشور در آستانه ورشکستگی بودند که واقعی شدن نرخ سبوس به داد کارخانه‌ها رسید و بخشی از هزینه‌ها جبران شد. اکنون هم با توجه به استهلاک تجهیزات و ماشین‌آلات، هزینه تعمیر و نگهداری رو به فزونی گذاشته و جایگزینی و تعمیر قطعات برای کارخانه‌دار بسیار دشوار شده است. به عبارتی با اینکه قیمت دلار اکنون 45 هزار تومان است اما فشارهای اقتصادی و هزینه‌های سربار، آسیابانان را به مسیری سوق داده که گویی با نرخ دلار 70 هزار تومانی در حال مدیریت واحدهای آسیابانی‌شان هستند. این در حالی است که اگر دولت محترم شهامت اصلاح وضعیت موجود را داشته باشد و یکسان‌سازی نرخ صورت پذیرد، شاهد رشد و توسعه صنایع آردسازی خواهیم بود.

 

خبرنگار: ندا کاظمی ترکی