ارسال به دوست  نسخه چاپي 

گزارشی از عملکرد نانوایان استان خراسان شمالی

نانوایان می‌گویند آرد یک کارخانه، کیفیت را برایشان به ارمغان می‌آورد

در این شماره نشریه جهت کسب اطلاع از کم و کیف وضعیت پخت نان در استان خراسان شمالی و استحضار مخاطبان نشریه، گزارشی از نانوایی‌های شهرستان‌های بجنورد، فاروج، شیروان، مانه، سمقان و آشخانه اخذ شد.

 

بر اساس این گزارش، اکثر نانوایی‌ها در شهرستان‌های یاد شده، خواستار یکسان‌سازی نرخ و ساماندهی وضعیت کسب و کار نانوایی بودند. نانوایان تسریع روند رقابتی شدن و یکسان‌سازی نرخ را جهت بهبود وضعیت موجود که اکثر واحدها دخل و خرجشان با هم نمی‌خواند، ضروری دانسته و اظهاراتی داشتند مبنی بر اینکه پرداخت یارانه نان به مردم، نفعی برای نانوا ندارد بلکه موجب بروز حواشی و بی‌نظمی در کسب و کار نانوایی نیز شده است چرا که نانوایی که می‌خواهد در چارچوب قوانین فعالیت کند، در این شرایط که ثبات نرخ آرد و نان حاکم است و سایر هزینه‌های نانوایی رشد چند برابری را تجربه کرده، عملاً تحت فشار اقتصادی است.

جذب کارگر نانوایی و نگه داشتن نیروی کار نیز دغدغه‌ای مهم برای نانوا است چرا که نرخ نان و به تبع آن دستمزد کارگری در این استان با استان‌های همجوار تفاوت دارد و کارگران رغبتی برای کار در شهرستان‌ها ندارند و اکثرا در فصل‌هایی که سایر مشاغل کارگری کم‌رونق‌تر است، به نانواخانه مراجعه می‌کنند و به محض راه افتادن سایر مشاغل، نانواخانه را ترک می‌کنند... در این شرایط متصدیان نانوایی با مشکل کمبود و نبود کارگر نانوایی مواجه هستند و بحث آموزش و نیروی ماهر، پلن دوم است که در شرایط موجود، اولویتی کم‌رنگ‌تر دارد. در حوزه ماشین‌آلات پخت نان، اکثر واحدهایی که تنور سنتی را به ماشین پخت تبدیل کرده‌اند، از ماشین‌آلات صنایع پخت مشهد و در مواردی از ماشین‌آلات تولیدی شهرهای اصفهان، تهران و رفسنجان استفاده می‌کنند اما برخی نانواها هنوز دل به تنور سنتی سپرده‌اند و اعتقاد دارند نانی که با این روش پخت می‌شود، باکیفیت‌تر و مطبوع‌ طبع مشتری است.

خمیرمایه مورد استفاده در سطح شهرستان‌های بررسی شده در صورت پایین بودن سطح گلوتن، از شرکت‌های تولید خمیرمایه تأمین می‌شود و در حوزه آرد مصرفی، نانوایان متحدالقول از کیفیت یکی از واحدهای آردسازی استان رضایت صد درصدی داشته و اذعان نمودند این واحد سال‌ها است رویه‌ای یکنواخت در تولید و تأمین آرد کیفی دارد و با توجه به اینکه دقت زیادی در پشتیبانی محصول تولیدی دارد، هیچ‌گاه نانوایان چالشی را در بحث کیفیت این واحد تجربه نکرده‌اند.

در این میان اکثر نانوایان با بیان اینکه ظرفیت ثبت درخواست برای آرد این واحد خیلی سریع پر می‌شود و بالاجبار باید از کارخانه‌های بعدی که در سامانه معرفی شده‌اند ثبت سفارش داشته باشند، اظهار می‌نمودند که با یکسان‌سازی نرخ، ضمن اینکه حق انتخاب برای نانوا ایجاد می‌شود تا از هر کارخانه که کیفیت بهتری دارد خرید کند، سایر واحدهای آردسازی نیز ترغیب به تولید آرد کیفی می‌شوند اما در شرایط موجود، کارخانه‌ها انگیزه‌ای برای تولید کیفی ندارند و می‌دانند بالأخره نانوا مجبور است خرید کند و این موضوع موجب نارضایتی نانوایان و افت کیفیت نان خصوصاً در برخی شهرستان‌های استان می‌شود که به آرد واحد نمونه مد نظرشان دسترسی ندارند.

 

کلام آخر

جهت اخذ و تنظیم هر گزارشی با هر موضوعی وقتی وارد حوزه صنعت آرد و نان می‌شویم، نهایت درخواست فعالان صنف و صنعت به یکسان‌سازی و حذف یارانه که موجب ایجاد فساد و رانت و بی‌انگیزگی در تولید شده، ختم می‌شود. در حال حاضر یارانه‌ای که میلیاردها تومان از جیب خود مردم برایش هزینه می‌شود تا دولت‌ها از همین مردم حمایت کنند و نارضایتی ایجاد نشود، شده بلای جان صنف و صنعت و غل و زنجیر بر پای صنعتگران و نانوایانی که می‌خواهند در چارچوب قوانین کار کنند اما جیب واسطه‌ها و سودجویان از محل یارانه پر می‌شود و در گوش دولتمردان می‌خوانند که اگر یارانه حذف شود، چنین و چنان می‌شود!

انتظار می‌رود دولت محترم به نظر کارشناسان بها بدهد و یارانه‌ای را که در حال حاضر جز درصد اندکی به سفره مردم نمی‌رسد، به صورت مستقیم به خودشان از چند ماه قبل پرداخت کند تا فضای موجود از حضور سوداگرانی که نان به نرخ آشفته بازار فعلی می‌خورند، تطهیر شود.

 

خبرنگار: ندا کاظمی ترکی