ارسال به دوست  نسخه چاپي 

رئیس انجمن صنفی آردسازان ایران:

سازمان غله مجدداً احیا شود

رئیس انجمن صنفی آردسازان ایران گفت: برای تعیین متولی در صنعت آرد و نان، کشور نیازمند اقتصاد متمرکز است.

 

سیدمحمدرضا مرتضوی در گفت‌وگو با خبرنگار نگاه هستی بیان کرد: سه بخش در صنعت آرد و نان کشور داریم. بخش اول، بخش زراعت است که در واقع تأمین گندم که ترکیبی از زراعت و تجارت است، وظیفه این بخش است. زراعت متولی خودش را دارد که وزارت کشاورزی است. ما حدود 6 میلیون هکتار زمین کشاورزی برای گندم‌کاری داریم که بیشتر این زمین‌های زراعی خصوصی‌اند و فکر می‌کنم یک میلیون و 200 هزار نفر کشاورز هم از این مقدار زمین بهره‌برداری می‌کنند. در واقع میانگین هکتار به ازای نفر، حدوداً 5 یا 6 هکتار است که البته بعضی زمین‌های زراعی 200،  300 و 400 هکتار یا شاید زمین‌های بزرگ‌تر هم باشند که به صورت کشت صنعتی از آن‌ها استفاده می‌شود.

وی افزود: در هر صورت، نظام کاشت گندم در ایران، نظام خرده‌مالکی است. نظام خرده‌مالکی مشکلی به وجود می‌آورد بدین ترتیب که هریک از این زمین‌های زراعی ممکن است با توجه به میزان برداشت، کفاف زندگی زارع را ندهد و این همیشه یک چالش است بین بخش زراعت و دستگاه قیمت‌گذار و تصمیم‌گیر و تصمیم‌سازی که خود را خریدار انحصاری گندم در کشور می‌داند و با توجه به نوع نرخ‌گذاری، به نظر من باید بیشتر در این باره صحبت شود.

رئیس انجمن صنفی آردسازان ایران در ادامه گفت: در بخش آرد، گندم از سوی دولت در یک سیستم سامانه‌ای به کارخانه‌های آرد واگذار می‌شود. اکنون با چند مدل توزیع به مبالغ 665 تومان، 900 تومان، 12 هزار تومان و 15 هزار تومان مواجهیم که رقم آخر مبلغی است که گندم از زارعین خریداری می‌شود و این یعنی در واقع ما یک آرد را با چند قیمت در کشور تولید می‌کنیم و چند مدل نانوایی داریم و از همه مهم‌تر اینکه نان صنعتی کشور از این سوبسید محروم است.

مرتضوی اضافه کرد: در پخت نان هم وضع به همین شکل است. قیمت‌گذاری نان، دستوری است که این نوع دستوری در هر استان متفاوت است. بعد نان‌شمار گذاشته‌ایم و در مغازه‌ها می‌شماریم که هرکس چقدر نان می‌خرد و نانواخانه واقعاً نمی‌داند باید حقوق منتسب به خود را به عنوان یک واحد صنفی، از چه کسی مطالبه کند؛ از کسی که نان‌شمار گذاشته است مطالبه کند؟ از این دستگاه مطالبه کند؟ از مسئولش مطالبه کند؟ از وزارت اقتصاد مطالبه کند؟ به کجا مراجعه کند؟

وی در ادامه درباره لزوم وجود متولی نان بیان کرد: نان متولی ندارد. در گذشته‌ نه چندان دور، حدوداً در دهه 60، به خاطر اینکه جنگ هم بود و مسأله نان هم مسأله‌ای حائز اهمیت بود، گفتند برای اینکه نان متولی داشته باشد، شورای آرد و نان داشته باشیم و از قدیم هم سازمانی داشتیم به نام سازمان غله و این سازمان، اساسنامه‌اش به ‌گونه‌ای بود که 5 وزیر، در واقع وزرای اقتصاد، راه و ترابری، صنایع، کشاورزی و وزیر بازرگانی، هیأت عامل یا اعضای مجمع عمومی این سازمان بودند. در آن سال‌ها رئیس سازمان غله کشور در واقع متولی موضوعات مرتبط با آرد و نان و غیره بود و یک شورای آرد و نان هم در هر استان وجود داشت که موضوعات مرتبط با آرد و نان استان را بررسی می‌کرد که اکنون همه این‌ها به شرکت بازرگانی دولتی ایران تبدیل شده است.

رئیس انجمن صنفی آردسازان ایران اضافه کرد: به نظر من باید شرکت بازرگانی دولتی بدون دخالت دستگاه‌های دیگر، در نقش سازمان غله سابق، متولی اصلی آرد و نان کشور باشد که همه تصمیمات در آن به صورت شورایی گرفته شود که در آن شورا وزرای اقتصاد، راه و ترابری، بازرگانی (در صورت تشکیل مجدد)، صنعت و کشاورزی هم عضویت داشته باشند و در واقع متولی اصلی آرد و نان کشور بدین صورت مشخص شود.

مرتضوی با انتقاد از عملکرد دولت‌ها در سال‌های گذشته اظهار کرد: اکنون مسئولین پاسخگو باشند که با این روش که در پیش گرفته‌اند، چگونه نان مردم را تأمین کرده‌اند؟ آیا مشکل نان افغان‌های مقیم ایران حل شده است؟

وی در پایان گفت: اقتصاد، اقتصاد متمرکز است و اخیراً هم عده‌ای به دنبال متمرکز کردن اقتصاد هستند. باید سازمان غله دوباره احیا شود و اگر به دنبال متولی هستیم، باید سازمان غله را به عنوان متولی معرفی کنیم تا در زمان لازم بتواند داغ و درفش را در تنور تفکر بیندازد.

 

خبرنگار: ساناز مرادیان عنبران