ارسال به دوست  نسخه چاپي 

چرا متوليان براي افزايش توليد گندم در کشور برنامه‌ريزي نمي‌کنند؟!

بر اساس برآورد ساليانه، نياز مصرفي گندم در کشور حدود 11 تا 11/5 ميليون تن، توليد گندم در کشور به طور ميانگين حدود 13 ميليون تن و ميزان خريد تضميني اين محصول در سنوات اخير بين 8 تا 10 ميليون تن بوده است.

 

وزير جهاد کشاورزي چندي پيش در اظهاراتش به اين نکته اشاره کرده بود که گندم به ميزان نياز در داخل کشور توليد ميشود. اين در حالي است که به گفته کارشناسان صنعت آرد و نان، 50 درصد گندم توليدي در کشور در رده کيفي ضعيف، 20 درصد متوسط و 30 درصد در رده گندمهاي قوي جاي دارد و نيز با توجه به اين مسأله، کيفيت پايين گندمهاي داخلي هميشه مورد انتقاد آسيابانان و واردات گندم کيفي، دغدغه هميشگيشان است.

در سالهاي اخير دستيابي به خودکفايي گندم، يکي از برنامههاي جدي وزارت جهاد کشاورزي بوده که البته به گفته فعالان اين حوزه اگرچه خودکفايي کمي گندم در کشور تحقق يافته اما خودکفايي کيفي هيچگاه ميسر نشده است البته امسال نيز پس از سالها محدوديت واردات گندم، دولت به دليل کمبود توليد اين محصول استراتژيک و در راستاي تامين ذخاير استراتژيک کشور، مجبور به واردات گندم شد.

در اين سالها در مسير دستيابي به خودکفايي گندم، متاسفانه کيفيت اين محصول استراتژيک چندان مورد توجه نبوده و بيشتر روي جنبه افزايش کمي گندم کار شده است اما اين سوال پيش ميآيد که آيا پتانسيل افزايش توليد گندم در کشور وجود ندارد؟! آيا امکان افزايش توليد گندم کيفي با توجه به آمار 30 درصدي توليد گندم مرغوب در کشور ميسر نيست؟! آيا افزايش ميزان توليد گندم با هدف صادرات اين محصول استراتژيک، امکانپذير نيست؟!

متولي گندم در کشور، وزارت جهاد کشاورزي است که بايد با مديريت تخصصي و اصولي و عملکرد صحيح در راستاي افزايش توليد گندم کيفي در کشور، برنامهريزي کرده و اين امر را محقق سازد.

يک استاد دانشگاه در اين خصوص به خبرنگار نگاه هستي گفت: ايران داراي 6 ميليون هکتار مزرعه کشت گندم آبي است، اگر در هر هکتار حدود 5 تن گندم کشت و توليد شود، ميزان توليد گندم در کشور افزايش خواهد يافت اين درحالي است که هم اکنون از اين ظرفيت بهره گرفته نميشود و ميانگين توليد گندم در کشور 3/5 تن در هر هکتار است.

به گفته وي، خلأ در عملکرد متوليان بخش کشاورزي کشور بالاخص در حوزه گندم منجر به اين شده که از ظرفيتهاي موجود در کشور در راستاي افزايش توليد گندم بالاخص گندم کيفي به خوبي استفاده نشود چنانکه عملکرد ضعيف و سوء مديريت حتي منجر به کاهش توليد هم در چند سال اخير شده است. اما چرا وزارت جهاد کشاورزي به عنوان متولي گندم در کشور در راستاي افزايش بهرهوري توليد اين محصول استراتژيک و نيز افزايش توليد گندم مرغوب در کشور تلاش نميکند؟ چرا از فارغالتحصيلان، پيشکسوتان و متخصصان کشاورزي در جهت اصلاح وضعيت توليد گندم در کشور بهره گرفته نميشود؟!

يک متخصص حوزه کشاورزي در اين خصوص به نگاه هستي گفت: علاوه بر حمايت از کشاورزان و بخش کشاورزي با هدف پايداري توليد گندم در کشور (تعيين نرخ مناسب براي خريد تضميني گندم)، راهکارهاي زيادي براي خودکفايي کيفي و کمي گندم در کشور وجود دارد که وزارت جهاد کشاورزي ميتواند با برنامهريزي روي آنها، به خوبي خودکفايي گندم را در کشور تثبيت کند.

وي با اشاره به راهکارهايي که امکان توليد گندم کيفي را در کشور فراهم ميآورد، ادامه داد: تامين بهموقع بذرهاي کيفي و استفاده از بذرهاي غني، کشت نوع و رقم بذرهاي متناسب با محيط کشت، آبياري و کودرساني بهموقع، رعايت تناوب زراعي به خصوص با کلزا و گياهان خانواده ميانداران و مبارزه با آفات و بيماريها بايد از سوي وزارت جهاد کشاورزي برنامهريزي شود.

به عقيده بسياري از فعالان حوزه گندم، آرد و نان در کشور، افزايش ميزان توليد گندم در کشور به ميزان بارندگيها بستگي دارد، در عين حال بايد به اين نکته توجه داشت که گندم کالايي استراتژيک است به ويژه براي کشور ما که قوت غالب مردم نان است لذا بايد زمينه براي توليد گندم به ميزان مناسب و البته باکيفيت فراهم گردد.