ارسال به دوست  نسخه چاپي 

سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان:

اقتصاد نانوایی‌ها، با تأکید بر الگوهای غیرقیمتی تقویت می‌شود

سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان گفت: هم‌اکنون حدود 22 ماه از عمر طرح می‌گذرد. این طرح با هدف شفاف‌سازی زنجیره آرد و نان و کاهش انحراف مصارف گندم و آرد یارانه‌ای در دستور کار دولت قرار گرفت و در این مدت در حداقلی‌ترین برآورد، نیاز به تأمین ۲۷ هزار میلیارد تومان منابع ملی، معادل قیمت تمام شده 1/5 میلیون تن آرد یارانه‌ای را در دولت کاهش داد و این مبلغ از ناترازی بودجه دولت کسر شد.‌ حمایت از اقتصاد نانواخانه و کاهش خلأ درآمدی نانوایان با پرداخت کمک‌هزینه به نانوایان همزمان با حفظ قدرت خرید مردم و کاهش سهم هزینه نان در سبد معیشت خانوار از 2/5 درصد به ۲ درصد نیز از اهداف و آثار جانبی محقق شده این طرح به حساب می‌آید.

 

دکتر محمد جلال در گفت‌وگو با خبرنگار نگاه هستی بیان کرد: زیرساخت‌ نانینو، یک ساختار داده‌ای برای پایش فرایند تبدیل آرد به نان در کشور است که داده‌های آن مبنای سیاست‌گذاری آگاهانه، هوشمند و عادلانه قرار می‌گیرد. از ابتدای طرح تا کنون، بیش از ۶ میلیارد تراکنش خرید نان متناظر با مصرف ۱۲ میلیون تن آرد یارانه‌ای در نانوایی‌های کشور در این سامانه ثبت شده و روزانه حدود ۱۲ میلیون تراکنش جدید به وسیله بیش از ۸۰ هزار نانوایی در این زیرساخت ثبت می‌شود. فرهنگ زیبای مردم ایران برای خیرات نان در تمام کارتخوان‌های هوشمند در سراسر کشور پیش‌بینی شده و خیرین می‌توانند لیست تراکنش‌های مصرف مبلغ خیرات خود را در برنامه کاربردی nazar.ir مشاهده کنند.

وی با اشاره به پرسش‌های متداول نانوایان درباره فروش متعارف و غیرمتعارف پخت نان اظهار کرد: اصولاً فروش متعارف نان، مقوله جدید نیست و به صورت تاریخی، نانوایان به منظور احترام به حقوق مردمی که در نوبت ایستاده‌اند، در تحویل نان به مشتریان، رفتار فروش متعارف را رعایت می‌کنند. در واقع فروش متعارف نان یعنی حجمی از فروش نان که عرفاً می‌تواند تأمین‌کننده نیاز خانوار باشد و اگر فرض کنیم به عنوان مثال، چندین نفر از مردم در نوبت ایستاده باشند، باعث اعتراض آن‌ها نشود. در واقع، بنا بر سطح تمکن مالی و عادات خرید در مناطق مختلف کشور، رفتار متعارف نانوایان به واسطه هوش مصنوعی سامانه ارزیابی می‌شود تا هم از فروش نان برای مصرف دام، بازفروشی نان و ثبت تراکنش‌های غیرواقعی جلوگیری شود و هم فروش نان در حجم بالا برای مصرف اصناف، هتل‌ها، بیمارستان‌ها، هیأت‌های مذهبی و مساجد، پادگان‌ها و غیره صرفاً با ثبت نام و خرید از منوی کسب و کار که روی کارتخوان هوشمند پیش‌بینی شده است، محقق شود.

سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان افزود: بارها متذکر شده‌ایم که هیچ نانوایی به دلیل عرضه نان به خانوار با کاهش دسترسی به آرد یارانه‌ای مواجه نمی‌شود و تا کنون موردی نداشته‌ایم که واحد نانوایی به دلیل فروش نان برای رفع نیاز عموم مردم، دچار محدودیت در دسترسی به آرد یارانه‌ای شده باشد لذا شائبه در مورد محدودیت عرضه نان به عموم مردم را قویاً رد می‌کنیم. در این زیرساخت، درستکاری، فرصت درآمدزایی نانوایان را ارتقا می‌دهد و تخلفات گذشته، فرصت‌های کسب درآمد را محدود می‌کند.

جلال ادامه داد: کاهش دسترسی برخی نانوایان به آرد یارانه‌ای به دلیل تخلفاتی اعم از کم‌فروشی، گران‌فروشی، ثبت تراکنش غیرواقعی، تعطیلی غیر‌مجاز، ثبت تراکنش در ساعات نامتعارف و غیره بوده است. هم‌اکنون بیش از ۷۰ درصد نانوایان کشور با اجرای این طرح، افزایش دسترسی به آرد یارانه‌ای را تجربه کرده‌اند و مبتنی بر تحلیل‌های سامانه، ۸۰ درصد حجم تخلفات از سوی ۳۰ درصد نانوایان کشور رقم می‌خورد.

وی اضافه کرد: طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، یک زیرساخت داده‌محور است که ضمن تولید داده‌های مربوط به زنجیره آرد و نان، این داده‌ها را به صورت هوشمند تجزیه و تحلیل می‌کند. کارگروه‌های آرد و نان استان‌ها که سیاست‌گذار حوزه آرد و نان هر استان هستند و قیمت نان در استان را هم سالانه تعیین یا تعدیل می‌کنند، به این سامانه و داده‌های آن دسترسی کامل دارند و می‌توانند از طریق این داده‌ها عملکرد نانوایان استان خود را مورد رصد قرار دهند.

سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان درباره لزوم بهبود اقتصاد نانوایان اظهار کرد: اقتصاد نانوا از طریق دو رویکرد اصلی، قابلیت بهبود دارد. یکی رویکرد قیمتی است که مرجع تصمیم‌گیری درباره آن، کارگروه‌های آرد و نان استان‌ها هستند. یکی هم رویکرد غیرقیمتی است که رویکرد مورد تأکید دولت است. در رویکرد غیرقیمتی، پیشنهادهایی جهت تقویت اقتصاد نانوا به دولت ارائه شد و برخی به تصویب رسید. از جمله پرداخت کمک‌هزینه به نانوا، عرضه خمیرمایه در سامانه و کاهش نرخ خمیرمایه، اجازه عرضه کالاهای منتخب در نانوایی و غیره.

جلال تصریح کرد: باید به سمتی برویم که اقتصاد واحدهای نانوایی اصلاح شود و نانوایان بتوانند از طریق عرضه متعهدانه نان یارانه‌ای به مردم، خلأ درآمدی خود را مرتفع کنند.

 

خبرنگار: ساناز مرادیان عنبران