ارسال به دوست  نسخه چاپي 

مزایای توزیع آرد به صورت بونکری

صنعت آرد و نان کشور به قدری با چالش‌های متفاوت روبه‌رو است که اگر هربار بخواهیم راجع به یکی صحبت کنیم، در سال مجال کم می‌آوریم!

 

 

یکی از مباحث چالش‌برانگیز در این صنعت، بحث کیسه و حمل کیسه‌ای آرد به دکان‌های نانوایی است که به خودی خود معضلی بزرگ است؛ از قیمت سرسام‌آور کیسه گرفته که رشد چند برابری را طی سال‌های اخیر تجربه کرده است تا مشکلات حمل، نگهداری، جابه‌جایی به‌موقع کیسه آرد مورد مصرف در خبازی و غیره.

با گران شدن لحظه به لحظه محصولات پتروشیمی که ماده اولیه تولید کیسه پلی‌پروپیلن است، نرخ کیسه دستخوش افزایش چندین برابری شد که این امر موجب اعتراضات بحق صنعت آسیابانی کشور بوده و هست. البته مسئولین، اعتباری برای جبران بخشی از هزینه‌های آسیابانی در نظر گرفتند که بنا به نظر مدیران آردساز، این کمک‌هزینه فقط بخشی از هزینه‌های تأمین کیسه را جبران کرد و این عدد در سال‌های گذشته چشمگیر نبود.

در حوزه حمل کیسه آرد از کارخانه تا نانواخانه نیز بسته به قراردادهایی که با شرکت‌های حمل منعقد می‌شود، هزینه حمل هر کیسه آرد حدوداً 6 هزار و 500 تومان است که این عدد به شرکت، راننده و کارگر حمل کیسه آرد به تناسب و سلیقه شرکت پرداخت می‌شود و معمولاً دستمزد حمل نیز مورد رضایت دست اندرکاران یاد شده نیست.

از سوی دیگر نبود فضای مناسب برای نگهداری صحیح کیسه‌های آرد در نانواخانه، انبارش کیسه‌های آرد حواله جدید و قدیم بدون در نظر گرفتن جابه‌جایی آرد کهنه و تازه برای مصرف، قرار گرفتن کیسه‌های آرد در معرض حشرات، حیوانات موذی و انواع آلودگی‌های محیطی و قابل بازیافت نبودن کیسه‌ها که موجب آلودگی محیط زیست می‌شود، دلایلی متقن است که توزیع بونکری آرد را توجیه می‌کند.

در سنوات قبل نیز نشریه نگاه هستی مطالبی را در این خصوص و البته درباره اهمیت ایجاد زیرساخت‌های توزیع بونکری آرد منتشر کرد اما متاسفانه با بی‌توجهی مسئولان مرتبط روبه‌رو شد در حالی که چنانچه دولت و مسئولین صنف و صنعت، همتی در راستای ایجاد زیرساخت‌های توزیع بونکری آرد از کارخانه به نانوایی‌ها داشته باشند، علاوه بر تأمین بهداشت آرد، صرفه‌جویی‌ قابل ملاحظه‌ای در هزینه مواد پتروشیمی، هزینه‌های آسیابانی، دستمزد حمل و غیره خواهد شد و خبازی‌ها با نصب مخزن آرد با توجه به محیط واحد صنفی که به گفته یکی از اعضای متخصص و دانش‌آموخته صنف، بیش از 50 میلیون تومان برای هر واحد صنفی هزینه در بر نخواهد داشت، هم می‌توانند استفاده بهینه از فضای نانوایی داشته باشند و هم کارگران با مشکلات بلند کردن آرد و آسیب‌دیدگی بدنی مواجه نخواهند بود. در خصوص بحث حمل و استقرار برخی واحدهای صنفی نیز استفاده از کامیونت‌ها می‌تواند در دستور کار باشد.

امید است مسئولین محترم، توزیع بونکری را حداقل به صورت پایلوت در یکی از استان‌ها به اجرا بگذارند و اگر نتایجی مناسب حاصل شد، در کشور اجرایی گردد که قطعاً در این روش با توجه به اینکه مخزن آرد در کارخانه پلمب و در نانوایی باز می‌شود، بحث خروج آرد از شبکه نیز حل خواهد شد.

 

خبرنگار: ندا کاظمی ترکی