ارسال به دوست
نسخه چاپي
تداوم گرانی و کمبود خمیرمایه، چالش نانوایان کشور
بیشک تولید نان سالم و باکیفیت، تاثیر بسزایی در حفظ سلامت جامعه خواهد داشت و عرضه یک نان باکیفیت نیز مستلزم رعایت دقیق اصول تخمیر است که بدین منظور نانوایان امروزه از خمیرمایه استفاده میکنند. خمیرمایه در واقع نوعی قارچ تکسلولی است که استفاده از آن در خمیر نان، باعث ورآمدن و عمل آمدن خمیر میشود.
اما این روزها تهیه خمیرمایه برای نانوایان به یک چالش تبدیل شده و آنها را با مشکل مواجه کرده است. در این راستا با تعدادی از رؤسای اتحادیههای نانوایان کشور به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید. ناصر اسدی، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی استان کردستان ضمن تأیید این موضوع به خبرنگار نگاه هستی گفت: نانواییهای استان این روزها با مشکل تامین خمیرمایه مواجه هستند و این معضل نانوا را به سمت استفاده از مواد جایگزین از جمله خمیرترش سوق داده است. وی علت کمبود خمیرمایه در استان کردستان را واگذاری آن به دو نمایندگی بدون ساختار و نظارت دولتی و عنوان کرد و ادامه داد: عرضه آزاد این محصول در بازار سیاه به قیمت گزاف در جریان است. اسدی خاطرنشان کرد: یکی از دغدغههای فعالان این بخش، نبود شرکت تعاونی در این استان است. این در حالی است که طبق مصوبات دولت، فروش خمیرمایه باید به شرکت تعاونی واگذار شود و عاملان فروش، این محصول را به شرکتهای تعاونی بفروشند تا نانوا از شرکت تعاونی خرید کند نه آنکه دو نمایندگی بدون نظارت سازمان و ارگانی مشخص آن را در بازار سیاه عرضه نمایند. به نظر میرسد مشکلات صنف نانوایان تبدیل به کلافی سردرگم شده است و از آنجا که این استان شرکت تعاونی ندارد، باید عرضه این محصول به اتحادیه نانوایان واگذار گردد تا هرچه سریعتر معضل این صنف مرتفع گردد. وی در ادامه به کیفیت گندم تخصیص یافته به کارخانههای آرد استان کردستان نیز اشاره کرد و گفت: 90 درصد گندم تخصیصی به صورت دیم است و لازم است مقداری گندم آبی از استانهای دیگر یا گندم وارداتی نیز برای اختلاط تخصیص یابد چرا که کیفیت گندم تأثیر مستقیم بر کیفیت آرد و تبعاً کیفیت آرد نیز تأثیر مستقیم بر کیفیت نان تولیدی دارد اما متأسفانه علیرغم پیگیریهای مستمر، اقدامی در این راستا صورت نگرفته است. مصیب بهرامی، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی قزوین نیز بیان کرد: نانوایان در حال حاضر با کمبود و گرانی خمیرمایه در استان مواجه هستند و به ناچار آن را از بازار سیاه به قیمت گزاف خریداری میکنند. وی ادامه داد: از 20 تن خمیرمایه، ماهانه تنها دو تن برای عرضه به نانوایان در اختیار تعاونی قرار میگیرد و 18 تن آن متأسفانه از طریق دلالان با نرخ بسیار بالا در بازار سیاه فروخته میشود. بهرامی در بخش دیگری از صحبتهای خود در خصوص افزایش مابهالتفاوت پرداختی دولت از 15 درصد به 30 درصد در سال جدید هم گفت: با وجود هزینههای سنگین در یک واحد نانوایی از جمله دستمزد کارگران، اجاره، هزینههای مصرفی، آب، برق، گاز و غیره، نرخ حمل و نقل و هزینههای بالای مواد اولیه، پرداخت این مبلغ تأثیر چندانی برای نانوایان ندارد. نرخ پایین نان جوابگوی هزینههای نانوایی نیست و متأسفانه بعضاً نانوایان را به سمت تخلف سوق میدهد. حجتا... نصیری، رئیس اتحادیه نانوایان کرج نیز درباره گرانی خمیرمایه اظهار کرد: بحران کمبود خمیرمایه، خبازان کرجی را گلهمند کرده و این در حالی است که خمیرمایه در بازار آزاد به وفور از سوی دلالان به فروش میرسد. وی اضافه کرد: چنانچه مدیران ذیربط، برنامهای مدون و هماهنگ برای کنترل این شرایط پیاده نکنند، همچنان شاهد نان بیکیفیت در این استان خواهیم بود. نصیری خاطرنشان کرد: علیرغم سهمیهبندی خمیرمایه، این محصول تنها از یک کارخانه تأمین میشود و متولیان امر، در این باره اظهار بیاطلاعی میکنند حال آنکه در بازار سیاه، خمیرمایه با قیمت چندین برابری در حال فروش است. در ادامه، هادی قاسمی، رئیس اتحادیه نانوایان لاهیجان هم از کاهش سهمیه خمیرمایه استان گیلان خبر داد و گفت: سهمیه شهرستان لاهیجان نسبت به چند ماه پیش از حدود 400 کیسه به 110 کیسه تقلیل یافته است. وی اضافه کرد: حدود چند ماه است که با کمبود و گرانی شدید خمیرمایه روبهرو هستیم و این میزان کسری خمیرمایه، متأسفانه در بازار سیاه به وفور خرید و فروش میشود! قاسمی اظهار کرد: کمبود خمیرمایه به دلیل عدم تولید این محصول نیست بلکه به دلیل صادرات این محصول با قیمت گزاف است. به عبارتی اگر هر کیسه در بازار آزاد با نرخ تقریبی یک میلیون و 200 هزار تومان به فروش برسد، قیمت همان کیسه در بازارهای خارجی حدود 4 میلیون تومان برآورد شده است. رئیس اتحادیه نانوایان لاهیجان خاطرنشان کرد: این اختلاف فاحش قیمت، مسئولین ذیربط در جهاد کشاورزی را نیز مستأصل کرده است.